Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хрупкавите храни са с повишен риск от смърт от сърдечни и съдови заболявания

17 юли 2024, 10:11 часа

Обичате ли чипс? Крайно време е да се откажете от този вреден навик или поне да намалите количеството на любимите си закуски, защото те могат да донесат не само излишни килограми, но и да увеличат вероятността от развитие на опасни заболявания.

Учени от Медицинския университет в Харбин са анализирали резултатите от Националното изследване на здравето и храненето в САЩ, проведено от 2003 до 2014 г. с участието на 21,5 хил. американци. В началото на периода на наблюдение всички участници са били на 30 години, а разпределението по пол е било почти идентично.

Вредни храни, които всъщност са здравословни (ще се изненадате)

Авторите на изследването са се фокусирали върху оценката на връзката на смъртните случаи в тази кохорта от сърдечносъдови заболявания, рак и други причини с техните хранителни навици, съобщени от доброволците в анкетите.

Изследователите разделят сутрешното хранене на участниците в три групи: закуска с плодове и зеленчуци - с повече храни, богати на скорбяла - и т.нар. западна закуска, която обикновено включва бъркани яйца с бекон или шунка, зърнени храни, препечен хляб или сладкиши. Като контролна група са използвани данни от онези доброволци, които са спазвали някаква друга диета.

15-те най-вредни храни в България

Анализът на данните показва, че любителите на обилната западна закуска консумират повече рафинирани зърнени продукти, твърди мазнини и захар от останалите участници. Доброволците, които предпочитат да закусват сутрин, консумират повече пълнозърнести продукти, кисело мляко и ядки през целия ден. В същото време при почитателите на храни с високо съдържание на нишесте очаквано се установи висока консумация на продукти от бели картофи.

Най-висок риск от смъртност от сърдечносъдови заболявания е установен при привържениците на "картофената" диета: с 44,-52%. Вероятността от ранна смърт по всички причини в тази група е увеличена с 50-52%. При тези, които сутрин предпочитат западната закуска, вероятността от сърдечносъдови заболявания е увеличена с 44%. Но тези, които са яли много плодове и зеленчуци, са имали 23% намаление на този риск и 31% по-ниска обща смъртност в сравнение с останалите доброволци.

Авторите на изследването установили също, че консумацията на зеленчуци на вечеря е свързана с намален риск от рак, докато на обяд тези продукти нямат такъв положителен ефект.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес