Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които никога не трябва да миете преди готвене

24 ноември 2021, 16:10 часа

Ако смятате, че ще премахнете бактериите, като миете тези хранителни продукти, определено грешите.

Домашни птици и риба

Обикновено миете ли пилето си в мивката, преди да го приготвите? Ако е така, може би е време да зарежете този навик. Не само, че не елиминирате никакви бактерии или патогени от храната, но всъщност може да се увеличи риска от замърсяване. Чрез миенето на сурово пиле в мивката е вероятно да разпространите бактериите из цялата си кухня, включително по чисти повърхности като плотове, чрез пръски и капки. Единственият правилен и доказан начин да се отървете от бактериите е да го сготвите, като правилото се отнася и за сурова риба и други меса.

Червено месо

Освен че е толкова опасно, колкото миенето на пиле, вие всъщност добавяте влага към месото, когато го миете. Добавената влага по време на миене ще създаде пара, която също ще повлияе на вкуса.

Предварително измити продукти и салати

Ако е отбелязано на опаковката като предварително изпрано или трикратно, просто няма нужда да ги миете отново. Спестете водата и времето си!

Гъби

Подобно на месото, гъбите всъщност могат да се променят по отношение на вкуса и консистенцията, ако са в контакт с вода твърде дълго. Това не ги прави опасни, освен ако повърхностите, в които се почистват или близо до тях, не са замърсени. Повечето готвачи ще ви кажат никога да не накисвате или миете гъбите, за да ги почистите, а да ги избърсвате с влажна хартиена кърпа тъй като те абсорбират вода като гъба.

Яйца

Въпреки че не е особено често явление, някои домакини държат да мият кокошите яйца, преди да ги използват. Все пак винаги трябва да варите яйцата, докато жълтъците станат твърди, за да предотвратите хранително отравяне от салмонела или други бактерии, които могат да бъдат вътре в черупката.

Паста

Макароните рядко ще ви разболеят, но има още една причина никога да не се изплакват. Много хора плакнат макаронените изделия след приготвянето им, и то със студена вода, което е непростима грешка, от гледна точка на правилата за готвене. Ако държите да се представите с възможно най-доброто ястие, никога не изплаквайте пастата след варене. Изплакването на макароните служи само за премахване на нишестето от нея, което прави по-трудно след това залепването на сосовете по пастата.  Постарайте се да избягвате тези грешки при готвене, които всъщност могат да направят храната ви не само по-малко вкусна, но и токсична. Доверете се на професионалните съвети на майсторите готвачи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес