Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които предизвикват камъни в бъбреците

24 август 2023, 07:00 часа

Бъбречните камъни са твърди отлагания, които се образуват в бъбреците и могат да причинят мъчителна болка при преминаването им през пикочните пътища. Въпреки че различни фактори допринасят за развитието им, диетата играе значителна роля. Известно е, че някои храни насърчават образуването на камъни в бъбреците поради високите си нива на определени минерали и съединения. Осъзнаването на тези диетични виновници може да помогне за превенцията.

Храни, богати на оксалати

Оксалатите са съединения, които се съдържат в много храни от растителен произход. Когато се консумират в излишък, те могат да се комбинират с калция и да образуват калциево-оксалатни камъни - най-често срещаният вид камъни в бъбреците. Храни като спанак, ревен, цвекло, сладки картофи, ядки и чай са с високо съдържание на оксалати и трябва да се консумират умерено.

Храни с високо съдържание на натрий

Храните с високо съдържание на натрий могат да доведат до повишаване на нивата на калций в урината, което насърчава образуването на камъни в бъбреците на калциева основа. Преработените храни, бързите закуски, консервираните супи и солените закуски са някои от основните източници на прекомерен прием на натрий. Намаляването на консумацията на натрий може да бъде от полза за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Животински протеини

Диетите, богати на животински протеини, като червено месо, птиче месо и морски дарове, могат да повишат нивото на пикочната киселина в организма и да увеличат риска от образуване на камъни от пикочна киселина. Освен това прекомерният прием на белтъчини може да доведе и до по-високи нива на калций в урината. Балансирането на източниците на белтъчини и избирането на белтъчини на растителна основа може да помогне за намаляване на този риск.

Захар и високофруктозен царевичен сироп

Диетите с високо съдържание на захар и високофруктозен царевичен сироп могат да доведат до затлъстяване, диабет и инсулинова резистентност - фактори, които допринасят за образуването на камъни в бъбреците. Тези състояния могат да променят средата в урината и да благоприятстват развитието на камъни. Препоръчително е да се намали приемът на сладки напитки, сладкиши и преработени храни.

Калциеви добавки

Въпреки че богатите на калций храни обикновено не са свързани с образуването на камъни в бъбреците, приемът на прекомерно количество калциеви добавки може да увеличи риска. За предпочитане е да си набавяте калций от хранителни източници и да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете прием на каквито и да било добавки.

Добавки с витамин С

Прекомерната консумация на добавки с витамин С може да доведе до превръщането на излишния витамин С в оксалати, което увеличава риска от образуване на калциево-оксалатни камъни. Отново, умереността и консултацията с медицинско лице преди приемането на добавки са от ключово значение.

Кофеин и оксалати

Напитки като кафе, чай и някои газирани напитки съдържат както оксалати, така и кофеин. Макар че умерената им консумация като цяло е безопасна за повечето хора, прекомерният им прием може да допринесе за образуването на камъни.

Балансираният и внимателен подход към храненето може значително да намали риска от камъни в бъбреците. Поддържането на хидратация чрез пиене на достатъчно вода през деня помага за разреждане на урината и предотвратяване на натрупването на минерали. Включването на разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нетлъсти протеини, като същевременно се ограничава приемът на храни, богати на оксалати, натрий и животински протеини, може да допринесе много за поддържане на здравето на бъбреците. Тъй като индивидуалната поносимост към тези храни варира, консултацията със здравен специалист или регистриран диетолог може да предостави индивидуални насоки за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Източник: WebMD

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес