Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храната като успокоително: 5 прости, но важни правила за хранене при стрес

28 септември 2024, 19:00 часа

Прекаленото количество кортизол, хормонът на стреса, потиска храносмилателната система, предизвиква натрупване на мазнини и разграждане на мускулите, изчерпва магнезия, калция, витамините и други хранителни вещества. В резултат на това, колкото по-дълго продължава това състояние, толкова по-малко сили имаме да се борим с него.
 
Ето защо е важно да се спазват принципите на разумното и разнообразно хранене. И да се храните с правилните продукти.

Не се поддавайте на провокациите на бързата храна

Да изядеш кофичка сладолед вечер, да се „поглезиш“ сам с торта или да хвърлиш няколко пакета чипс - класически илюстрации на депресията, срещани в чуждестранните филми. Не се опитвайте да повторите това у дома! Рафинираните въглехидрати и сладкишите са много коварни и могат сериозно да влошат състоянието ви. Първоначално те много бързо помагат за повишаване на нивата на захарта.

Още: Подходящо за различните възрасти: Това трябва да ядете, за да сте здрави

След като изядете едно обикновено шоколадово блокче, може да почувствате прилив на енергия и подобряване на настроението си. Но след това, също толкова бързо, нивото на кръвната ви захар спада, последвано от тревожност и раздразнителност, умора и безсилие. Такива колебания на захарта са голямо изтощение за организма и отнемат много енергия.

Ядене с ползи

Пресните билки, плодове и зеленчуци ще помогнат на стресирания организъм да натрупа сили и витамини. Затова можете да ги консумирате без ограничения. СЗО по принцип препоръчва да се консумират поне 400 г. плодове и зеленчуци дневно, а по време на стрес порцията лесно може да се увеличи по желание. Интересно е, че освен витамините и хранителните вещества, хрупкавите пресни зеленчуци помагат за облекчаване на стреса по чисто механичен начин: челюстта започва да работи активно и напрежението от лицевите мускули изчезва.

Обърнете специално внимание на храните, богати на витамин С. Той помага за намаляване на нивото на кортизола. Цитрусови плодове, спанак, пресни ягоди, зеле, шипки, касис - това са само няколко продукта, богати на аскорбинова киселина.

Още: Лекар: Тези продукти са по-опасни за панкреаса от мазнините храни

Спомнете си боршът на баба ви

Отложете за по-добри времена ограниченията, броенето на калории и самоизяждането за един допълнителен котлет. В острата фаза на стреса е важно да се храните редовно и да получавате приятни емоции. Ако приготвянето на специална салата или печенето на кифлички по семейна рецепта ще ви разсее от лошите мисли, не трябва да си го отказвате.

Смята се, че храната, свързана с приятни спомени (например от детството или пътуванията), може да намали нивата на тревожност. Така че купа богат борш като в къщата на баба ви, спагети със сирене като в Италия или канелена кифличка като в студентския стол не са причина да се карате и да броите калориите.

Яжте мазнини, но само здравословни мазнини

Още: Учени: Тези 6 храни трябва да ядете всеки ден, за да сте здрави цял живот

Омега мастните киселини и витамин D помагат на организма да понесе по-лесно последиците от стреса, намаляват въздействието му върху мозъка и сърдечносъдовата система и стабилизират хормоналния фон. Ето защо растителните масла (маслиново, конопено, слънчогледово, чернодробно, сусамово), мазната риба, ядките, черният дроб на треска, авокадото и яйцата трябва да присъстват в диетата на стресирания човек. Повечето от тези съставки ще се съчетаят идеално в една здравословна и вкусна салата.

Ако не искате да се занимавате с кухнята, а не можете да си позволите сьомга и авокадо, ограничете се до поне една супена лъжица растително масло на ден и започнете да приемате витамин D.

Добавете повече протеини в менюто си

Продължителният емоционален стрес изисква много усилия от организма, което означава, че той се нуждае от повече протеини. Той е основният градивен материал за всички клетки - от мускулите и вътрешните органи до косата и ноктите. Протеинът осигурява работоспособност и ви помага да се възстановите. Най-лесният начин да си го набавяте редовно е да ядете твърдо сварени яйца. Те са с високо съдържание на хранителни вещества, лесно се усвояват и се предлагат във всеки магазин за хранителни стоки (а селските яйца са още по-добри).

Месото, ядките, бобовите растения и млечните продукти също са богати на протеини. Ако изобщо нямате апетит, опитайте протеиновите шейкове, които пият спортистите. Те ще ви помогнат да поддържате баланса на полезните вещества и ще ви дадат сили. Те обаче не могат да заменят пълноценното хранене, затова е по-добре постепенно да се върнете към пълноценно, разнообразно меню.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес