Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитри начини, с които да почистите засъхнал восък

11 януари 2022, 19:20 часа

Стъклените фенери и светлината на свещите са пълни с чар. За съжаление, техният блясък понякога може да бъде засенчен от грозната следа от восък, оставена върху мебели, тъкани и аксесоари. Как ефективно да премахнете петна от восък? 

Свещите създават прекрасна, интимна атмосфера, когато сте сами или в компанията на приятели. Когато са поставени в фенер и са запалени, те осигуряват топлина (както буквално, така и визуално). 

За съжаление фенерът изглежда добре, докато восъкът, който капе от свещта, не изцапа дъното и стените му. Как да премахнете засъхнал восък и да се справите с петната върху различни видове дървесина?

Стъклените и металните фенери правят шеметна кариера напоследък, когато става дума за декорация на дома. Дори и да не е запалена свещ вътре, те пак изглеждат страхотно. Красиви са, но... за известно време! След изваждането на свещта по стените на фенера често се появяват нежелани мазни петна от восък. Преди да изтичате до магазина за нов фенер или свещник, опитайте се да запазите този, който вече имате.

Ако се чудите как да почистите фенер или свещник от остатъци от восък, то... топлата вода ще ви дойде на помощ. Простите идеи често се оказват най-добрите, нали?

Ако след изгарянето на свещта вътре има малко восък - поставете фенера в голяма купа, налейте гореща вода (колкото по-гореща, толкова по-добре) и изчакайте восъкът да се разтопи и да се отдели от стените.

Когато има повече петна или мръсотията е наистина голяма, поставете фенера във фризера за поне час. След това време вземете нож и отстранете восъка от местатата, където го има - обикновено той се отлепва. Измийте фенера с вода и веро или почистващ препарат за стъкло и огледала.

Намазвали ли сте някога мебели, например маса, скрин или рафт с восък? Ако е така, успокойте се, ето един ефикасен начин да ги почистите.

Пригответе сешоар и вода, оцет и хартиени кърпи. Загрейте петното от восък със сешоара, настроен на висока мощност. По този начин ще омекотите восъка върху дървото или дъската. Когато омекне, го съберете с хартиена кърпа. Повторете, ако е необходимо. След това измийте мястото с вода и оцет в съотношение 1:1.

Ако петното е все още прясно, можете да го изстържете с твърд, тънък предмет и да премахнете останалия восък с почистващ препарат за мебели и мека кърпа.

Петно от восък върху покривки, постелки или друг текстил

Какво да направите, ако разтопен восък попадне върху покривката или завесата например? Първо поставете тъканта във фризера и след това механично разтрийте восъка, например с линийка или пластмасова карта. След това покрийте тъканта с хартиена кърпа и натиснете гореща ютия към нея. Восъкът трябва да залепне за кърпата и така ще го отстраните.

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес