Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитри начини да се справим с миризмата от котешката тоалетна

17 юли 2024, 13:33 часа

Котките са очарователни домашни любимци, които могат да внесат уют и топлина във вашия дом. Наред с пухкавото щастие обаче в дома често прониква и един по-малко приятен аспект – миризмата на котешка тоалетна.

Този проблем е познат на много собственици на котки и може да бъде истинско изпитание за обонянието. За щастие има много ефективни начини за борба с неприятните миризми, които ви позволяват да поддържате дома си свеж и комфортен за всички в него.

Как да се отървем от котките в двора?

Избор на правилния пълнител

Основата на контрола на миризмата започва с избора на качествен пълнител. Съвременният пазар предлага широка гама: от класическа глина до иновативен силикагел.

Дървените пълнители имат естествен, свеж аромат, а активният въглен ефективно абсорбира миризмите. Важно е да експериментирате, за да намерите най-добрия вариант за вашия конкретен домашен любимец.

Редовно почистване на тавата

Колко често почиствате тоалетната на вашата котка играе ключова роля в контрола на миризмата. Ежедневното отстраняване на отпадъците и подмяната на замърсената постеля е в основата на хигиената.

Препоръчва се пълната смяна на пълнителя поне веднъж седмично и старателно измиване на самата тава с безопасни дезинфектанти.

Използване на дезодоранти и неутрализатори

Специалните продукти за неутрализиране на миризми могат да бъдат ефективно допълнение към основната грижа. Предлагат се под формата на спрейове, прахове или гранули, добавени към постелята.

Важно е да изберете продукти, които са безопасни за котки, като избягвате силни изкуствени аромати, които могат да обезсърчат котката ви да използва кутията за отпадъци.

Вентилация на помещението

Добрата циркулация на въздуха е ключова за борбата с неприятните миризми. Редовното проветряване на помещението, където се намира тавата, ще помогне да се отървете от застоялия въздух.

Монтирането на малък вентилатор или пречиствател на въздуха близо до тоалетната на вашата котка може значително да подобри ситуацията.

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Правилно поставяне на тавата

Местоположението на котешката тоалетна трябва да бъде внимателно обмислено. Идеалният вариант е сухо, добре проветриво помещение, далеч от места за хранене и почивка.

Затворените тави с въглеродни филтри могат да бъдат отлично решение за малки апартаменти, ограничавайки разпространението на миризми.

Натурални освежители за въздух

Естествените аромати могат не само да прикрият неприятната миризма, но и да създадат приятна атмосфера в дома.

Етеричните масла от лавандула, чаено дърво или евкалипт имат освежаващ ефект и антибактериални свойства.

Имайте предвид обаче, че някои аромати може да са неприятни за чувствителния нос на котката.

Диета за домашни любимци

Диетата на котката пряко влияе върху миризмата на нейните отпадъци. Висококачествените гранули с правилния баланс на хранителни вещества насърчава по-доброто усвояване и в резултат на това по-малко интензивни миризми.

Консултацията с ветеринарен лекар ще ви помогне да изберете оптималната диета, която отчита индивидуалните характеристики на вашия домашен любимец.

Използване на активен въглен

Активният въглен е естествен абсорбент, който може ефективно да абсорбира неприятните миризми. Поставянето на отворен контейнер с активен въглен до тавата може значително да подобри качеството на въздуха в помещенията.

Същата функция могат да изпълняват специални въглеродни филтри, вградени в затворени тави.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес