Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитри начини да намалим влагата вкъщи

18 февруари 2022, 19:05 часа

Излишната влажност често води до мухъл или плесен в дома. Мухълът от своя страна може да причини сериозни щети на гипсокартон, килими, тавани и други, да не говорим, че причиняват алергии и други заболявания. Първата стъпка е да се определи откъде идва допълнителната влажност и след това да се предприемат стъпки за намаляване или елиминиране на излишната влага като цяло.

Източници на прекомерна влажност

Вентилация в банята – Баните са известни с висока влажност, но голяма част от причината може да бъде отстранена чрез отваряне на прозорец или работа на вентилатор по време на използване на помещението.

Твърде много растения – Може да звучи странно, но наличието на твърде много стайни растения може да доведе до повишаване на влажността. Няколко растения насърчават здравословна среда, но превръщането на дома в тропическа страна на чудесата ще увеличи влагата във въздуха.

Покриви и мазета - Покривът и мазето са често срещани източници на влажност в дома. Дори незначителен теч от покрива може да събира и задържа влага за дълги периоди от време. По същия начин, неправилно запечатано мазе или лошо монтирана подова настилка също са източници за навлизане на влага в дома.

Важно е да се намери източникът на влага. Премахването на причината за излишната влага ще ви позволи да поддържате въздуха по-сух и по-добър. Докато не премахнете източника на проблема, нито едно от следните решения за влажност няма да бъде окончателно решение.

3 решения за естествена влажност

Влажността на закрито е естествено явление и често може да бъде коригирана с домашна поддръжка. Ако тези решения не понижават влажността в помещението, това може да означава, че има по-сериозен проблем, който изисква помощта на професионалист.

Циркулация на въздуха – Добре циркулиращият въздух ще изсушава по-бързо, отколкото при застоял въздушен поток. Уверете се, че вентилаторите на тавана са настроени на лятна или зимна ротация. Инсталирайте и използвайте вентилатори за баня и кухня. Отворете прозорците, за да изравните нивата на вътрешна и външна влажност.

Намаляване на влагата – Намаляването на влагата може да приеме много форми. Използването на килими може да създаде бариера между мазе или твърд под, например. Намаляването на броя на растенията е друг метод, който работи добре. Използването на вентилатора на аспиратора на вашата печка също ще намали водните пари, които се отделят във вашето жилищно пространство.

Направете ремонт – Ремонтът на покрива може да бъде досаден, но извършването му ще защити дома ви от влага. Сменете повредените керемиди, нанесете уплътнителни смеси и поддържайте улуците си чисти. Сложете защитна лента около вратите, прозорците и всички отвори, които водят извън дома. Уплътнете стените на мазето и около фугите на стените, където се срещат с подовата настилка и тавана.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес