Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Характеристики на зимното шофиране: Как бързо да излезете от снежна преспа?

28 декември 2022, 15:37 часа

Времето през зимата е непредвидимо. Ето защо оставяйки колата си на открит паркинг, не се изненадвайте, ако трябва да я изравяте сутринта.

Преди да опитате различни начини да се измъкнете от снежните преспи, трябва да запомните една препоръка. Подходяща е за начинаещи шофьори. Научете как да управлявате плавно педала на газта. Ако нямате необходимите умения и усещате, че всеки ваш натиск върху него води до приплъзване на колелото, в никакъв случай не докосвайте отново газта, докато не вземете следните мерки. В противен случай буквално ще се заровите в снега още по-дълбоко и няма да имате никакъв шанс да си тръгнете без допълнителна помощ.

Автомотньор даде най-добрите съвети за шофиране през зимата

Не забравяйте да носите лопата в багажника през зимата и няколко дъски, които можете да поставите под колелото, за да му осигурите 20-30 см. С такъв арсенал определено ще сте готови. Ето защо, когато се случи неприятна ситуация, трябва просто да хвърлите малко сняг пред плъзгащото се колело, да поставите дъска под него и внимателно да я изкарате.

В случай, че има поне някои полезни предмети с вас, шансовете да излезете от снежната преспа се увеличават значително. Ако няма абсолютно нищо с вас и няма душа наблизо, тогава натрупването ще помогне. Идеята е да се манипулира масата на колата, за да се прехвърли тежестта върху натовареното колело, което ще спре да се върти и колата може да се придвижи малко напред.

Безопасно шофиране през зимата – практични съвети

На ръчна скоростна кутия това е по-лесно: включете на първа скорост, опитайте да запалите както обикновено, задната част на колата е натоварена. В същия момент бързо и точно превключете на задна предавка и отново се опитайте да помръднете малко. Повторете няколко пъти. Не е нужно да давате много газ, задачата е точно в натрупването. При всяко повторение колата ще се клати все повече и повече, докато в един момент успее да се задържи и да излезе от снежната преспа.

Ако имате автоматик, тогава трябва да решите сами дали сте готови да го развалите малко. Ако не, очаквайте спасение. В противен случай следвайте алгоритъма по-горе, като превключвате само между позиции D и R. Резултатът ще бъде същият.

Като почти всеки проблем, засядането в снежна преспа е по-лесно за предотвратяване, отколкото за отстраняване. За да направите това, винаги внимателно гледайте къде се движите, адекватно оценявайте уменията си и техническите възможности на автомобила. И разбира се, уверете се, че имате няколко дъски и лопата в багажника.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес