Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google посвети началната си страница на Александър Дюма

28 август 2020, 15:47 часа

Френският писател Александър Дюма-баща стана герой на дудъла (тематична рисунка, в основата на логото на Google) на началната страница на търсачката в годишнината от първата публикация на романа "Граф Монте Кристо".

Александър Дюма, внук на чернокожа робиня, също е изобразен като чернокож. Той седи на бюрото си, заобиколен от ръкописи и книги, в кориците на които се подразбират „Тримата мускетар“ и „Желязната маска“. Но поредицата от снимки, следващи изображението на писателя е посветена на романа „Граф Монте Кристо“, първият фрагмент от който е публикуван в „Journal des Debats“ на 28 август 1844 г.

Става дума за младия моряк Едмон Дантес, който без вина в резултат на заговор е затворник в замъка „Иф“, мрачен затвор край бреговете на Марсилия. Под прикритието на друг починал затворник - игумена Фария, Дантес е хвърлен в морето в чувал. Той търси пещерата със съкровищата, за която говори игуменът, след което намира начин да отмъсти на онези, които така радикално променят живота му преди много години.

Жан Маре, Ричард Чембърлейн и Жерард Депардийо, екранна възлюбена на когото става Орнела Мути, са претворили на екрана легендарния граф, предава БГНЕС.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес