Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гоблени за шиене - ново възраждане на древните техники

18 август 2022, 10:24 часа

Тъкачеството е старо почти колкото човечеството. Никой не може да каже точно кога точно се е появило, как са изглеждали първите инструменти и какъв е бил първият гоблен. Първо са започнали да украсяват с тъкани орнаменти, след това да сътворяват рисунки, пейзажи, натюрморти и портрети. От продукти, осигуряващи топлина и комфорт, гоблените са се превърнали символ на лукс!

Двадесети век погледна на света по нов начин. И на прекрасните гоблени за шиене - също. Нови истории, нови стилове, нови форми. Сега гобленът може да бъде всичко: огромен или много малък, най-тънкото платно за рисуване или грубо зебло. Можете да тъчете не само с конци. Възможно е да се вплитат предмети в тъканта или да се вмъкне тъкане в определени предмети. Гобленът може да е обемен и да се превърне в скулптура или инсталация. А може и да остане традиционен, топъл, уютен и както винаги - уникален.

Гоблените в древен Египет

Гоблените са познати отдавна. Фрагменти от ленени гоблени са открити в гробниците на фараоните Тутмос и Тутанкамон в древен Египет. Тъкани килими, изобразяващи богове или митични герои, украсявали домовете на богатите египтяни.  

Гоблените в Европа

Историците предполагат, че в Европа немските монаси са се занимавали с тъкане на гоблени, за да изолират и украсяват своите каменни сгради. Благородниците също окачвали килими в своите замъци за украса и изолация. Това може да обясни тясната и издължена форма на някои гоблени за шиене, тъй като те са били окачвани на тесни колони между прозорците.

Масовото производство на гоблени възниква по-късно в столицата на Франция, Париж. През 1599 г. френският крал Хенри IV прехвърля производството на фламандски килими във Франция, като същевременно забранява вноса на килими от Холандия. Тоест, налага монопол. Той освободил двама фламандски занаятчии от всички данъци, като им дал привилегията да правят гоблени, бродирани със златни и сребърни нишки. Първоначално те работели в отделни цехове.

„Кралската фабрика за гоблени“ се появява по-късно, през април 1601 г., когато синът на Хенри IV и Мария де Медичи, Луи XIV, решава да разшири производството. В парижкото предградие Сен Марсел той купува сграда, която принадлежи на фамилията Гобелен. В миналото това е била бояджийница за вълна, основана от Жил Гобелен от Реймс. По-късно децата на Жил добавят към него стан за килими. Вероятно тогава се е появила думата „гоблен“.  

Начало на индустриалното производство на гоблени

Векове наред гоблените за шиене се правели на ръка и се смятали за лукс, докато в началото на 18 век французинът Жозеф Мари Жакард изобретил стан за производство на платове с шарки и така започнала нова ера за гоблените.

Интересни факти за гоблените

Освен интересна и красива композиция, всеки гоблен може да бъде чудесен декоративен елемент за всяко пространство. Такива картини допълват всеки стил на декорация на дома, те могат да съответстват на различни посоки в изкуството, което им позволява да се използват като основен елемент на интериора.

Абсолютно всяко платно вече може да бъде уникално.

Интересно е, че размерът на гоблена може да бъде напълно различен, например, едно от тези творения тежи повече от триста килограма. Затова е важно да вземете предвид вашите нужди и да не преувеличавате възможностите на пространството, въпреки че в днешно време се намират гоблени на супер цени.

Така се оказва, че изкуството на гоблените отваря уникални възможности за човека и позволява на мечтите да се сбъднат.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес