Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Феята на зъбките ще е във възторг: как да научим децата да си мият зъбите правилно

17 май 2024, 09:44 часа

Миенето на зъбите е една от най-важните процедури и тя трябва да започне възможно най-рано. Разговаряхме с експерт, производител на съвременна дентална козметика за възрастни и деца, и разбрахме как ефективно да се грижим за устната кухина на децата, да ги научим на правилните навици, без да допускаме проблеми.

Как да мием правилно зъбите на детето?

Към миенето на зъбите трябва да се подхожда внимателно и много сериозно: това е навик, който може да запази зъбите здрави в продължение на много години. А именно в детството се залага отношението към хигиената като цяло.

Основният съвет е да миете зъбите си заедно с детето си. Личният пример на родителите мотивира малчугана повече, отколкото молбите и исканията.

Стъпка 1: Нанесете необходимото количество паста за зъби.

Стъпка 2: Седнете или застанете зад детето си, в идеалния случай пред огледало. Това ще позволи на детето ви да вижда какво правите.

Стъпка 3: Почистете всички страни на всеки зъб и венците с малки кръгови движения. Четкайте напред-назад, нагоре-надолу по всички дъвкателни повърхности. Правете го в продължение на поне 2 минути.

Стъпка 4: Почистете езика си, за да отстраните бактериите от повърхността му.

Колко време трябва да се мият зъбите, за да не ходите на зъболекар?

Стъпка 5: След приключване на четкането детето трябва да изплюе останалата паста за зъби, но изплакването на устата не е задължително. Изплакнете четката и я поставете на чисто място, за предпочитане в изправено положение, за да изсъхне.

Родителите трябва да знаят не само колко време да мият зъбите на малките деца и тийнейджърите, но и как да поддържат хигиенните уреди чисти.

Детският имунитет е доста слаб в сравнение с този на възрастните, така че организмът е изложен на въздействието на патогенната среда. Болестотворните бактерии се развиват не само в лошо почистената устна кухина, но и в мръсните косъмчета.

Общи препоръки за употреба и грижа:

- измиване със сапун и вода след всяко почистване;

- подмяна на всеки 3 месеца;

- отказ от съхранение в специални капаци (в тях се развива опасна микрофлора);

- поставете четката в чаша с косъмчетата нагоре, отделно от четките, принадлежащи на други членове на домакинството.

5 често срещани грешки при миене на зъбите

Каква паста е по-добре да се използва за четкане? Общи препоръки за избор на хигиенно средство:

1. По-добре е да купувате гел пасти с органичен произход. Ако детето погълне състава, той няма да причини никаква вреда.

2. Когато детето се научи да изплаква и плюе вода, се избират средства с ниско съдържание на флуорид.

3. Еднократната доза паста за зъби не трябва да е повече от грахово зърно.

4. На възраст под 7 години е строго забранено да се използват пасти за възрастни. Ако пренебрегнете това правило, продуктът с активни вещества във висока концентрация просто ще разруши емайла на зъбите. Затова индексът на абразивност (RDA) в пастите за деца е много малък, за разлика от този за възрастни.

5. Производителите на пасти за зъби произвеждат състави с различни вкусови и ароматични добавки. Ако има възпалителен процес в устната кухина, се препоръчва да се използват продукти с масло от чаено дърво, прополис, алое вера.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес