Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Факти и митове за лазерната епилация

10 ноември 2021, 10:00 часа

Лазерната епилация е сравнително нов метод за трайно обезкосмяване. Вече се появиха много митове за това. По-нататък в статията ще разсеем всички съмнения кои от тях са верни.

1. Лазерната епилация е вредна за кожата и вътрешните органи – МИТ!

Сертифицираните лазери, които се използват в процедурите за лазерна епилация, не излъчват вредно лъчение. Лазерният лъч достига няколко милиметра под кожата, така че няма контакт с вътрешните органи. Лазерът работи, като удря прецизно меланиновия пигмент на косъма, унищожавайки само неговата матрица.

В много случаи това лечение се препоръчва и от лекар – помага за намаляване на кожните проблеми, като фоликулит или капилярни кисти. 

2. Лазерната епилация е най-добрият начин за намаляване на тъмните косми – ФАКТ!

Лазерната епилация включва улавяне на тъмен меланин от лъча. Колкото повече от него - толкова по-ефективно е лечението. Така че всъщност лазерната епилация работи най-добре за гъсти и тъмни косми.

Ако имате светла коса, но искате да се възползвате от този ефективен метод за трайно обезкосмяване, посъветвайте се с дерматолог или козметик, който извършва лазерна епилация. 

3. Лазерната епилация е много болезнена – МИТ!

Ако ви пречи мисълта, че изгарянето на космените фоликули ще се усети твърде силно при лазерната епилация, можете да промените отношението си без страх. Бъдете напълно сигурни, че лазерната епилация ще бъде удобна и безболезнена, независимо от вашия праг на болка и частта от тялото, която ще бъде третирана.

Освен това стандарт е поставянето на специален компрес, който намалява болката чрез силно охлаждане на депилираната зона. Най-чувствителни към въздействието на лазера са интимните места. Ето защо жените, които са по-малко устойчиви на болка, се съветват да не се подлагат на процедурата по време на менструация. В изключителни случаи е възможно да се приложи анестетичен мехлем преди посещение в салона. Все пак ви съветваме да го обсъдите с козметик и да проведете лазерен тест, за да проверите своя праг на болка.

4. Лазерната епилация изисква серия от процедури за оптимални резултати – ФАКТ!

Косата ни расте с различна скорост и лазерната епилация  може да се използва само при тези, които са в активна фаза на растеж, т.нар. анаген. Поради факта, че по всяко време тялото ни има окосмяване в анагенна фаза, както и в катагенна, телогенна и екзогенна фаза -  за постигане на ефекта на гладка кожа, трябва да се извършват серия от процедури на интервали от 4-6 седмици. Такива интервали ще позволят на следващите процедури трайно да премахнат космите от цялата депилирана зона. Струва си да се помни, че полученият краен ефект зависи от постоянството и липсата на отлагане на индивидуалните посещения.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес