Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Езикът на тялото, който да избягвате на интервю или с шефа си

05 март 2022, 10:45 часа

Използване на слабо ръкостискане

Слабото ръкостискане ще сигнализира за липса на увереност, но твърде силното ръкостискане може да се тълкува като опит за доминация. Ръкостискането ви трябва да е твърдо, но не и смазващо.

Въпросите на Мъск на интервю за работа - вижте дали ще се справите

Избягване на контакт с очите

Контактът с очите е изключително важен, когато се ангажирате с потенциални работодатели. Хората, които избягват контакт с очите или имат изместени движения на очите, се оказват подозрителни или дори страховити. Поглеждайки надолу, докато говорите, изглежда, че ви липсва увереност или сте самосъзнателни, което кара думите ви да губят ефекта си. Избягвайте да поглеждате часовника, което предполага незаинтересованост и може да се тълкува като неуважително.

Задържане на контакт с очите твърде дълго

Контактът с очите е важен, за да предаде чувство на увереност и способност, но поддържането на контакт за дълги периоди без прекъсване също ще ви навреди. Продължителният, силен контакт с очите може да се тълкува като агресивен. Прекъсвайте контакта с очите на всеки седем до 10 секунди, когато интервюирате. Начинът, по който прекъсваме контакта, също изпраща съобщение. Поглеждането надолу означава подчинение, докато гледането отстрани проектира увереност.

Поставяне на ръце зад гърба или в джобовете

Пъхането на ръце зад гърба или в джобовете може да ви повлияе зле по време на интервю, защото може да попречи на движението, правейки ви да изглеждате сковани и недостъпни. Освен това може да създаде впечатлението, че сте нечестни с интервюиращия, тъй като хората често се опитват да заемат по-малко място и да изглеждат по-малки, когато лъжат. Или интервюиращите може да си помислят, че се опитвате да скриете неспокойните ръце, което е още една информация, че някой бърка.

Нервничене

Опитайте се да устоите на импулса да нервничите с пръсти, което често може да се случи, когато сте нервни. Това предполага липса на увереност или може да се възприеме като признак на незаинтересованост и скука.

Пренебрегване на личното пространство

Спазвайте уважителна дистанция от поне метър и половина от интервюиращия, за да предотвратите чувството на дискомфорт и да не създавате впечатлението, че имате ниска социална осведоменост. Освен това, нахлуването в личното пространство предполага, че имате малко уважение към личните граници, което може да бъде проблематично и разстройващо в работна среда.

Обръщате се

Избягвайте да изглеждате като неангажирани, като наклоните тялото си към интервюиращия. Можете също да сигнализирате за внимание, като се наведете леко напред и леко наклоните главата си, докато той или тя говори.

Най-странните фобии на света

Докосване на лицето или косата ви

Докосването на лицето ви и особено на носа може да ви накара да изглеждате нечестни и неискрени. Играта с косата ви може да сигнализира за стрес или може да означава липса на зрялост.

Игра с химикалка или хартия

Драскането с химикал или разместването на документите ви може да накара интервюиращите да ви видят като разтревожени и неподготвени. Опитайте се да държите ръцете си неподвижни и избягвайте да играете с околните предмети.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес