Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо са необходими киселините за лице и как действат

14 август 2024, 22:11 часа

Днес специалистите по антиейдж медицина разполагат с много различни средства, които помагат да се запази младостта по-дълго. Но защо да използвате киселина върху лицето си?

Семействата киселини се използват широко в козметологията, но всеки тип съединение има свои собствени специални свойства и е предназначен за специфични типове кожа и проблеми.

AHA (алфа хидрокси киселини)

Тези водоразтворими съставки действат директно върху кожата, като я ексфолират и подмладяват ефективно.

Млечната киселина  е отлично средство за всеки тип кожа, особено суха и чувствителна. Нежно ексфолира горния слой на епидермиса, овлажнява и укрепва кожната бариера.

Гликоловата киселина  е лидер по дълбочина на проникване в кожата поради ниското си молекулно тегло. Прави чудеса за подобряване на текстурата, изглаждане на бръчките и изсветляване на пигментацията.

Бадемовата киселина е подходяща и за най-чувствителната кожа. Това е по-малко досадно, но също толкова ефективно.

Фитиновата киселина  е истински антиоксидант, който помага в борбата с пигментацията и предотвратява появата на нови петна.

Ябълчената киселина има противовъзпалителни свойства, засилва обновяването на клетките, което прави кожата по-здрава.

Лимонената киселина е естествен избелител, който изравнява тена на кожата и успокоява раздразненията.

10 златни правила за грижа за кожата на лицето

BHA киселини (бета хидрокси киселини)

За разлика от своите водоразтворими киселинни братовчеди, BHA са маслоразтворими, което им позволява да проникнат дълбоко в порите, като ги изчистват от всичко излишно. Основният представител на това семейство е салициловата киселина, която е просто незаменима за мазна и проблемна кожа.

Тя нежно ексфолира мъртвите клетки, дълбоко почиства порите от излишния себум и възпаленията, а нейните противовъзпалителни свойства спомагат за успокояване на раздразнението и предотвратяване на нови пъпки. Ако кожата ви е склонна към омазняване и акне, не се колебайте да разчитате на BHA киселините.

PHA киселини (полихидрокси киселини)

Докато AHA и BHA ексфолират и почистват в дълбочина, PHA осигуряват по-нежен подход. По-големите им молекули ги правят по-малко дразнещи за кожата, което ги прави идеален избор за чувствителна или склонна към зачервяване кожа.

Глюконолактонът  е истински рекордьор по задържане на влага в кожата. Подобрява нейната текстура и предпазва от вредното въздействие на окислителите.

Лактобионовата киселина идеално овлажнява и възстановява кожната бариера. Освен това, помага в борбата с пигментацията, оставяйки кожата по-равномерна и гладка.

Ако сте уморени от зачервяване и раздразнение, PHA киселините ще станат ваши верни спътници по пътя към здравата кожа!

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Използване на киселини

За тези, които имат нужда от деликатна и успокояваща грижа, препоръчваме млечна и бадемова киселина от групата на AHA, както и чудесни PHA киселини. Те нежно ексфолират, овлажняват и възстановяват чувствителната кожа.

Но за тези, които имат истински проблем с кожата си (мазна, обриви, запушени пори), салициловата киселина (BHA) и гликоловата киселина (AHA) ще са полезни. Те ще почистят в дълбочина, ще успокоят възпалените места и ще предотвратят появата на нови възпаления.

Ако сте измъчвани от пигментация , тогава вашите основни съюзници са гликоловата, фитиновата и лимонената киселина. Те нежно ще изсветлят и изравнят тена на кожата.

За тези, които искат да получат максимална антиоксидантна защита и интензивна хидратация, се препоръчват ябълчена, фитинова и PHA киселини.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес