Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо никога не трябва да впръсквате парфюм в косата си

02 април 2022, 16:50 часа

Традиционната школа казва, че парфюмът се нанася най-добре около вените. Топлината, генерирана от течащата кръв, кара аромата да се освобождава постепенно и да придобива интензивност.

Шията зад ушите, китките, лактите или дори коленете са местата по тялото, препоръчани от експертите, където ароматът на парфюма се задържа най-дълго.

По-малко популярно решение е да напръскате парфюма във въздуха и да се потопите изцяло в мъглата. По този начин ароматът ще обгърне цялото ни тяло, но няма ли да навреди на косата ни?

Всичко зависи от състоянието и вида на косата

Алкохолът в парфюма може да бъде вреден за косата ви. Това обаче до голяма степен е индивидуален въпрос. Важен е и методът на парфюмирането им.

Хората с гъста и силна коса, които ежедневно се грижат за доброто ѝ състояние, не трябва да се чувстват сухи след нанасяне на парфюм по метода на мъгла, но дори и в този случай не е препоръчително да пръскате косата директно с парфюм от близко разстояние.

Хората с по-тънка, фина или боядисана коса трябва да бъдат по-внимателни с парфюмирането им. Колкото по-тънка е косата, толкова по-лесно е алкохолът да проникне в структурата й. Хората с боядисана и особено изрусена коса се съветват да не пръскат парфюм директно или чрез пръскане на ароматна мъгла.

Нанасяне на парфюм върху мокра коса

Влажната коса е най-уязвима на увреждане, било то механично или химическо. Когато косата е мокра, кутикулите се отварят, което улеснява проникването на вещества вътре.

Докато при балсамите или маските има положителен ефект върху състоянието на косата, при парфюмите на алкохолна основа може да доведе до бързото им изсушаване, а в дългосрочен план и до трайно увреждане и начупване. Нещо повече, когато се нанесе върху мокра коса, ароматът се изпарява бързо с водната пара.

Нанасяне на парфюм върху скалпа

Скалпът има добро кръвоснабдяване и е защитен от естествен себум, така че може би е добра идея да нанесете парфюм директно върху скалпа? За съжаление, това не е добро решение, защото скалпът е доста деликатен и склонен към изсушаване.

Естествената реакция на тялото към прекалено сух скалп е да произвежда повече себум, за да го предпази. В резултат на това косата се омазнява по-бързо и изисква по-често измиване.

Други начини да парфюмирате косата си

Хората с деликатна коса или тези, които се притесняват от влошаване на състоянието на кичурите си, не трябва да се отказват напълно от парфюмирането им. Има няколко начина за безопасно нанасяне на парфюм върху косата си.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес