Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо не трябва да скубете побелелите коси

09 декември 2021, 13:30 часа

Какво правите, когато забележите сив или бял косъм в косата си? Вярно ли е, че отскубването на сивите косми ще умножи броя на белите и сиви кичури, които имате?

Как посивява косата ви?

Всеки косъм е ограничен от космен фоликул, който съдържа собствени пигментни клетки на фоликулите. Тези пигментни клетки поемат отговорността да генерират постоянно меланин – химикал, който придава нов цвят на косата в новия процес на растеж. Меланинът е ключовият фактор, който определя дали кожата ви е тъмна или светла. По същия начин той решава колко тъмни или светли да са космите ви.

С напредването на възрастта все повече фоликулни пигментни клетки умират. Сега, когато има по-малко пигментни клетки в космения фоликул, косъмът става по-светъл или напълно прозрачен поради липсата на меланин. Това е процедурата, която кара косата ви да побелее.

Тъй като косменият фоликул обгражда само един косъм, след оскубване на бял косъм, няма да има повече от един на негово място. Най-често ще откриете, че на едно и също място расте само един косъм. Освен това, околните косми почти не се засягат, докато собствените им космени фоликули не загубят пигментните си клетки.

В повечето случаи новият косъм ще бъде сив като своя предшественик. Въпреки че все още има някои редки шансове новата коса да е по-тъмна от предишната, сивите обикновено имат по-груба текстура от нормалните косми и се очаква да имат избледнял цвят.

Оскубването на бели косми води ли до повече побеляване?

Отговорът е не. От един фоликул расте само един косъм. Освен това, както знаем, фоликулът на белия косъм вече не задържа активни фоликулни клетки, те вече не произвеждат пигмент и така косата ви ще остане бяла, след като порасне отново.

Какво се случва с космения фоликул след оскубване на бял косъм?

Насилственото действие не се препоръчва за справяне с преждевременно побеляване и бялата коса.

Този подход за премахване на сивата или бяла коса ще причини повреди на кожата на главата ви. Обикновено ще очаквате да порасне отново, след като изтръгнете малко сива коса от скалпа си.

Въпреки това, ако продължите да дърпате и отскубвате сивата коса от главата си от същия фоликул, това ще доведе до образуване на тежки белези и трайното му увреждане. Това означава, че клетките около фоликула ще умрат, което ще доведе до свиването му. Следователно, той няма да успее да запази функцията си за възпроизвеждане на космите.

Както виждате, скубането на косми в този случай е лош навик. Ситуацията ще стане ужасна за външния ви вид, ако имате бели косми по много широки области на главата си и често прибягвате до отскубването им като бързо решение за по-добър външен вид.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес