Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо не трябва да миете лицето си под душа

17 април 2022, 20:00 часа

На кой не му е познато? Будилникът звъни, скачаш от леглото и отиваш направо под душа. Бихте могли да оставите водата да пада по кожата ви с часове - а също и по лицето ви! Но точно тук е грешката. Душът наистина е наука сам по себе си - експертите по кожата могат да ви кажат едно или две неща за него. Но на какво трябва да обърнете внимание?

Горещата вода разхлабва мастния филм върху кожата

Като цяло душът е всичко друго, но не и добро за нас и кожата ни. Това изобщо не й харесва. Горещата вода разхлабва мастния филм върху кожата, като дава свобода на екземата и атакува кожата. Освен пъпки, това също бързо причинява зачервяване на кожата и сърбеж. И ние особено не искаме това на лицето си. Така че къпете се възможно най-кратко и не прекалено горещо и измийте лицето си допълнително. Идеалната температура на водата под душа е между 32 и 38 градуса.

Не използвайте твърде много душ гел

Всъщност има още много грешки, които могат да се допуснат при къпане: Хубаво е да се покриете с пяна във ваната, но трябва да внимавате да не се „разпените напълно“, когато се къпете. Това е твърде добро нещо и разрушава естествения мазен филм на кожата. Кожата изсъхва много бързо.

По-добре е да не миете лицето си под душа

Шампоан, душ гел, балсам и почистващ гел за лице - всички тези продукти използваме естествено, когато сме под душа. Докато косата и кожата са благодарни на продуктите за грижа и топлата вода, лицето ни е изложено на голям стрес по време на душ. Причината за това е естеството на кожата на лицето ни . Той е много по-тънък и по-чувствителен от останалата част от тялото ни и предпочита хладка или още по-добре студена вода.

Каква е идеалната температура за душ

Докато топлата вода е полезна за останалата част от кожата ни, кожата на лицето ни може да бъде много чувствителна към нея. Водата под душа е твърде гореща за него. Ето защо дерматолози като Елизабет Танзи, съдиректор на Вашингтонския институт за дерматологична лазерна хирургия, препоръчват да миете лицето си само в мивката. Там можете по-добре да контролирате и променяте температурата. Като експерт тя дори съветва измиването да се прави със студена вода . Това стимулира кръвообращението и осигурява блясък на кожата.

Затова за здрава и сияйна кожа трябва да измием лицето си по нетрадиционен начин с мек почистващ продукт на мивката.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес