Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето за какво трябва да внимавате, когато сушите дрехите си на балкона

04 февруари 2022, 11:45 часа

Облеклото играе важна роля във всички сфери на съвременния ни живот. При правилна грижа за тях, дрехите ще изглеждат като нови за дълго време. Всеки знае, че когато пере, трябва да следва препоръките, посочени на етикета на съответната дреха. Тогава дрехите запазват дълготрайния си вид. Но малцина са наясно, че след изпиране те също трябва да бъдат правилно изсушени.

Ако живеете в голям град и сте свикнали да сушите вашето спално бельо на балкона, то няма да бъде свежо а ще попие мръсотиите и димът отвън. Директора на лаборатория за лабораторията „Екология на жизненото пространство“ – Антон Ястребцев, разказва пред радио „Спутник“ за опасността от това.

Някои хора смятат, че е по-добре след пране да изсушите бельото си не в затворен тип пространство или сушилня, а на чист въздух, за да може дрехите ви да придобият свежест, а бельото да бъде прочистено от бактериите на светлината от слънцето, за да е по-приятно на допир. Ястребцев е убеден, че е само частично вярно това твърдение.

Той казва, че процеса на сушене на дрехи на балкона след тяхното изпиране, особено в града никак не е добър избор. Апартаментите ни най-често имат изгледи към натоварени улици или се намират близо до такива. Ако прострете влажното си пране извън вашия прозорец, то ще играе ролята на филтър, привличащ всички фини прахови и химични частици отвън, които ще полепнат върху него. Тук става въпрос и за тежки метали, прах от спирачни гуми, сажди и прочее, които са все канцерогенни.

Екологът обяснява, че при по-дълъг контакт с тях, спалното бельо ще наруши функциите на белите ни дробове и ще увеличи опасността от поява на възпалителни процеси в организма. Докато спим ние лежим на това спално бельо и вдишваме този вид частици, които навлизат в нашето тяло. Вярно е, че е важно и доколко е силен имунитета на даден човек, но все пак това въздейства и отрицателно.

Редно е да сме по-внимателни и да изсушаваме своите дрехи на терасата, но само ако се намираме в чист район, далеч от прашни и мръсни улици. Това може да се случи и ако живеем в къща и имаме зелен двор.  Някои видове перални машини разполагат с функция, с която изпирането излиза от пералнята сухо. Това обаче често изсушава нещата и следователно процеса на гладене след това е труден. Така че домакините в повечето случаи биха предпочели естествен начин  на сушене на дрехите. Сушилнята за дрехи в банята бъде от помощ за изпълняването на тази задача, която е ще е много полезна, ако вашия апартамент не разполага с тераса или балкон с  с добър процес на вентилация.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес