Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво не знаете за лещата!

11 април 2022, 11:54 часа

Ползите за здравето от леща включват подобрено храносмилане, здраво сърце, контрол над диабета, контрол на рака, загуба на тегло, лечение на анемия и по-добра електролитна активност. Съдържанието на калий е полезно за бременни жени, за предотвратяване на атеросклероза  и за поддържането на здрава нервна система.

Лещата са семена, които принадлежат към семейство бобови - предимно се състоят от две половини, обхванати в обвивка.

Лещата може да се консумира с или без ципата. В обвивката се съдържа най-високата стойност на диетични фибри. Някои от най-популярните видове леща включва черна леща, червена леща, леща Папуда, жълт грах, жълт леща, френска зелена леща, боб, соя и много други сортове. Лещата има високо съдържание на протеини и е богат източник на основни аминокиселини като лизин и изолевцин. Тя също са добър източник на микроелементи като витамини и минерали.

Лещата може да бъде заместител на месото, тъй като предоставя необходимите протеини за организма ни. Един много добър начин за консумация е след като е покълнала, защото лещата съдържа метионин и цистеин. Тези две аминокиселини са много важни за изграждане на мускулите и укрепването на тялото ни. Метионинът е есенциална аминокиселина, която се доставя чрез храната, а цистеинът е не-есенциална аминокиселина, която след това може да се синтезира.

ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес