Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какви са ползите за здравето от веганството

26 ноември 2021, 13:05 часа

Всеки иска да се погрижи за своето здраве и да бъде в отлична среда. Това е напълно нормално, но също така е важно да има нормално ограничение на режимите, за да не си навредим на здравето. Продължителността на диетата може да бъде няколко седмици или пък месец. Всичко зависи от това, което искате да постигнете. Веган диетата от своя страна ви дава възможност да поставите началото на едно здравословно хранене, което безспорно има ползи за цялото ви здраве.

Повишаване на приема на хранителни вещества

Веган диетата ви дава възможност да приемате повече ядки и пълнозърнести храни. Тялото ни извлича от тях различни вещества като минерали, витамини, антиоксиданти, аминокиселини и други вещества.

Ето и кои са някои от полезните вещества:

·        Магнезий – той се намира в листните зеленчуци и ядките. Помага ви да усвоите калция по-добре, който е основен източник на здравето на костите ви.

·        Калий  - той е важен за пречистването на бъбреците и свободните радикали. Има основна роля в калиево-натриевия баланс.

·        Фолиева киселина – участва в образуването на червени кръвни телца и отговаря за поправянето на повредените клетки.

·        Витамин С – помага за силна имунна система, подобрява състоянието на костите, венците и зъбите.

Способността на тялото да е устойчиво на болести се подобрява

Може да се намали шанса да се разболеете от диабет или пък сърдечно-съдовата система. По време на тази диета се неутрализират мазните меса, които отговарят за сърдечните проблеми.

По този начин можете да се  предпазите и от появата на диабет тип 2. С нея постепенно добавяте животински продукти в храненето си, като по този начин ще можете да редуцирате теглото си.

Също така, диетите с тъмни зеленчуци ще ви помогнат да се предпазите от магулна дегенерация на очите, която напредва с възрастта. Важно е, сред края на диетата, да се храним разумно, така че да запазим постигнатите резултати.

Подобрява инсулиновата чувствителност с до 78% и изобщо да се предпазите от появата на диабет. При хората с диабет, това ще намали нивата на кръвната захар и ще подобри качеството на живот.

За да започнете подобна диета, то трябва да направите зеленчуците главна и основна фигура на вашето меню.

Хранете се разнообразно

 За да можете да си осигурите необходимите вещества е важно да включите минерали, протеини, фибри и витамини. Включете сладки картофи, кафяв ориз, киноа, леща и други подобни храни.

Не пропускайте и растителните източници на протеини – нахут, боб, леща, тофу, орехи, киноа.

Избягвайте и различните пакетирани вегански храни. По-добре си правете сами десертите, така че да избегнете наддаването на тегло. Не забравяйте да приемате и витамин D и желязо.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес