Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Етерични масла за настинки през лятото: полезни или вредни?

09 август 2024, 18:33 часа

Много хора са подозрителни към синтетичните лекарства от аптеката, предпочитайки естествените средства. Например етеричните масла са популярни при лечение на летни настинки. Но ще помогнат ли?

Етеричните масла се получават от различни растения, които имат приятен аромат и летливост, когато се разпръснат във въздуха. В допълнение, тези вещества имат известен положителен ефект върху тялото, но само ако се използват правилно.

Какво прави качествените етерични масла толкова мощни?

Ефекти на ароматните масла

По своята същност ароматните масла са концентрат, така че се считат за мощни съединения. Те влияят на настроението и емоционалната активност на човека, но ефектите им върху тялото не се ограничават до това. Има два начина за въздействие върху тялото.

·       Вдишване на аерозол от въздуха с капчици етерично масло, заради което летливи вещества навлизат в областта на назофарингеалната лигавица. Там молекулите на маслото взаимодействат с рецептори, които отговарят за реакциите към миризмите. Сигналите от рецепторите се предават в мозъка и активно влияят върху функционирането на нервната система, като я стимулират или инхибират. Това вече се отразява във физическото и психо-емоционалното състояние, хормоналните нива, сънят и когнитивните функции се нормализират, включително вниманието и паметта.

·       Контактен ефект. Задейства се в ситуация, при която мастните частици попадат върху повърхността на кожата или лигавиците - например в дихателните пътища. Компонентите на етеричното масло се резорбира частично, прониквайки в плазмата и лимфата, оказвайки пряк стимулиращ ефект върху тъканите, органите и системите.

Ароматерапия при настинки

Ароматните масла могат да бъдат една от възможностите за лечение на ARVI, включително през лятото. Например евкалиптовото масло има антимикробен ефект и се използва за инхалации (10 капки на 1 чаша гореща вода) и за изплакване (10 капки на 1 чаша топла вода). Маслото от чаено дърво има антивирусен ефект, използва се при простудни заболявания за инхалации (3 капки на чаша гореща вода), добавя се към разтривки (1:10 със зехтин) при кашлица.

Важно е да не използвате никакви етерични масла, дори и най- качествените, в чист вид. Това може да причини изгаряния на кожата, лигавиците или силно дразнене. Лечението с етерични масла не е подходящо при бронхиална астма и поленови алергии.

За хора с алергии е по-добре първо да тестват етеричното масло, разредено 1:10 върху кожата на флексорната повърхност на лакътя, внимателно да вдишат аромата на маслото и да се вслушат в чувствата си.

Какво представляват етеричните масла и действат ли наистина?

Ефекти от терапията

При ARVI, включително през лятото, възникват редица симптоми, които влошават вашето благосъстояние. Чрез използването на етерични масла състоянието може да бъде частично подобрено чрез намаляване на обема на лекарствата и тежестта върху тялото. По този начин етеричните масла, ако са избрани правилно, могат да осигурят:

·       аналгетичен и седативен ефект;

·       помагат за потискане на възпалителните процеси;

·       облекчаване на мускулни спазми, отпускане;

·       имат локален дразнещ ефект.

В допълнение, използването на етерични масла може да помогне за предотвратяване на разпространението на вируса и елиминиране на частици от въздуха. Обикновено ароматните лампи се използват за разпръскване на масла, като се избират определени композиции.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес