Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Спрете да миете съдовете си на ръка

28 август 2024, 16:27 часа

Списъкът на историческите сблъсъци е дълъг и богат на легенди. Батман срещу Супермен. Конг срещу Годзила. Съдомиялна срещу ръчно миене на съдове? Добре, може би последното не е толкова екшън, колкото другите, но хората все още имат категорично мнение за това кой трябва да победи.

Още: Почистете навсякъде: 9 хака с таблетки за съдомиялна машина

Много хора мият чиниите на ръка, когато имат на разположение перфектна съдомиялна машина. Често това е така, защото модерното удобство изглежда ненужно и разточително. В края на краищата съдомиялните машини изискват много вода и енергия за работа, нали? Така че защо просто да не направите това сами и да се чувствате добре в процеса на миене?

Бъдете спокойни. Това е един от случаите, когато по-лесната алтернатива всъщност е по-добрата.

„Съществува погрешно схващане, че съдомиялната машина се пълни с вода, затова много хора избират да мият чиниите на ръка, вместо да използват съдомиялната машина, защото вярват, че това е по-ефективно“, казва Джил Франке, старши научен сътрудник в компания за препарат за автоматични съдомиялни машини. „Истината е, че според ENERGY STAR сертифицираните съдомиялни машини използват по-малко от 15 литра вода на цикъл в сравнение с миенето на ръка, което може да изразходва 15 литра вода на всеки две минути.“

Съветът за защита на природните ресурси (NRDC) е съгласен с това.

„Съвременните съдомиялни машини вършат чудесна работа по почистването на съдовете и използват само 11 до 19 литра вода за измиване на цялото съдържание“, казва Ноа Хоровиц, старши научен сътрудник в NRDC.

Голяма част от тези икономии на енергия се дължат на напредъка в технологиите на съдомиялните машини през последното десетилетие. Една стандартна съдомиялна машина, спестява средно 14 650 литра вода през целия си живот.

И така, над 75 литра при миене на ръка срещу 15 литра (или по-малко) при използване на съдомиялна машина? Това е доста значителна разлика.

Но какво да кажем за свързаните с това разходи за енергия? Оказва се, че съдомиялната машина е още един категоричен победител и там. „Съдомиялната машина всъщност е много по-енергийно ефективна от мивката, която използва енергия по време на целия процес на миене на съдове за загряване на водата“, обяснява Франке.

Ефективно използване на съдомиялната машина

И така, след като се убедихме, че съдомиялната машина е по-добра от ръчното миене, ето няколко начина да спестите още повече вода и енергия при използването на уреда.

Напълнете я догоре. Когато е възможно, напълнете съдомиялната машина докрай, преди да я включите. Така тя може да използва водата най-ефективно.

Отстранете. „Остъргването на остатъците от храна от съдовете позволява на съдомиялната машина да изпълнява по-ефективни цикли и да консумира по-малко вода в рамките на общия диапазон на потребление“, пише Крис Баум, директор „Грижа за съдовете“ в компания за електроуреди.

Въздържайте се от предварителното изплакване. „Трябва да се доверите на съдомиялната машина, че ще почисти съдовете, така че не трябва да изразходвате допълнително вода за много предварително изплакване, преди да поставите съдовете в съдомиялната машина“, добавя Баум. Хоровиц се съгласява, че предварителното изплакване на съдовете е „пълно разхищение на вода и енергия“.

Обновяване. Ако съдомиялната ви е много стара, закупуването на нова енергийно ефективна машина може да ви спести пари в дългосрочен план. По-старите модели съдомиялни машини изразходват средно от 38 до 57 литра вода за едно зареждане. Когато пазарувате, „търсете такава, която има етикет за енергийно и водно ефективен модел“, предлага Хоровиц.

Още: Практичен съвет: Съдове, които никога не трябва да миете в съдомиялната

Ако трябва да миете съдове на ръка, най-ефективният начин е да напълните мивката с гореща сапунена вода. Оставете съдовете да се накиснат, след което ги изплакнете в друга мивка, пълна с гореща вода (без сапун). Устоявайте на желанието да оставите мивката да работи през цялото време, тъй като тогава огромно количество вода буквално изтича в канализацията.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес