Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Направете това с ябълките, за да премахнете пестицидите

04 октомври 2024, 20:51 часа

Есента е времето, когато ябълките узряват, но е важно да ги измиете добре след закупуване. Това се дължи на факта, че те често се третират с различни вещества.

В съвременните условия плодовете и зеленчуците често се третират с пестициди, това важи и за ябълките. За да запазят атрактивния си вид и свежест, ябълките се намазват допълнително с восък.

Това издава, че ябълките са пълни с пестициди 

Защо да мием ябълките?

Професор Кийт Уорринър от университета в Гуелф (Онтарио) обяснява, че след бране ябълките се измиват и покриват с восък, за да се удължи срокът им на годност.

Това покритие създава бариера срещу влага и мухъл, но може да съдържа фунгициди - продукти за защита от мухъл. Въпреки че тези вещества се считат за безопасни и одобрени от FDA и Health Canada, те все още могат да оставят следи от мръсотия върху плодовете.

Как е правилно да се мият ябълки?

Според професора най-добрият начин да обелите ябълките е да ги изплакнете под течаща вода. Той съветва да се избягва накисването, тъй като микробите могат да се натрупат в мивката и да попаднат върху плодовете.

За по-ефективно отстраняване на восъка професорът препоръчва използването на топла вода. Можете също така да използвате спрей, приготвен от 1 лъжица оцет или сода, разредени в 100 мл вода, но след това плодовете трябва да се изплакнат обилно под течаща вода.

В същото време не се препоръчва използването на сапун или домакински препарати за почистване на плодове. Тъй като плодът е порест, химикалите могат да се абсорбират, което води до възможни заболявания. Освен това безопасността и ефективността на такива продукти не са потвърдени от изследвания, споделя още експертът. 

Ползи от ябълките

Вбълките съдържат витамини от различни групи, например: C, B1, B2, P, E, както и желязо и манган. Консумацията им се препоръчва при анемия и недостиг на витамини.

Освен това ябълките укрепват имунна система и помагат за защитата на тялото от въздействието на радиацията. Този плод също така подобрява мозъчната дейност и помага при безсъние. Освен това яденето на ябълки поддържа хранителния баланс в долната част на храносмилателния тракт на червата.

Яденето на зелена ябълка ще бъде полезно за хора, които са решили да свалят няколко излишни килограма, тъй като съдържат фибри, които отнемат много време за храносмилане и ви предпазват от чувство на глад за дълго време. Съдържа и пектин, който подобрява тена и спомага за поддържането на здрава и млада кожа.

Само опитните градинари пръскат ябълките и крушите с това през октомври

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес