Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ежедневни навици, които ни състаряват

14 март 2023, 09:44 часа

Стареенето е естествен процес и засяга всеки човек, но промените се случват индивидуално и се влияят от различни фактори. За някои хора времето е благосклонно и въпреки възрастта си те изглеждат по-млади от връстниците си. Това се дължи на гените и избягването на нездравословни навици, които оказват негативно влияние върху имиджа, тялото и общото състояние. 

Преди да прибегнем до хирургическа намеса или скъпоструващи естетически процедури, трябва да променим начина си на живот.  Кои навици са особено вредни за нас и кое ни кара да изглеждаме по-възрастни? 

Повечето от нас отлагат физическата активност, обвинявайки за това излишъка от задължения, лошото настроение или неподходящото време.  За съжаление заседналият начин на живот не допринася за добрия външен вид. Тичането с бърз ход, карането на колело или енергичната разходка след вечеря са достатъчни, за да се почувстваме по-добре веднага.

Упражненията увеличават капацитета на организма, подобряват имунитета и предотвратяват сърдечносъдови заболявания. Не трябва обаче да претоварваме тялото си. Достатъчни са 30 минути спокойна тренировка на ден.

Хидратиране на тялото

Повече от 70% от човешкото тяло се състои от вода. За да функционираме добре, трябва да си я осигуряваме редовно. Приема се, че ежедневно трябва да се изпиват около два литра минерална вода. Ползите от това са многобройни. Благодарение на ценните съставки, които съдържа, се подобрява състоянието на целия организъм. Ако се дехидратираме, се чувстваме уморени и сънливи, имаме проблеми с концентрацията и сме по-податливи на инфекции. 

Ако пием твърде малко вода, кожата ни също страда. Недостатъчно хидратирана, тя става вяла и губи здравината си. Това допринася за образуването на бръчки и обезцветяване, което на практика ни кара да изглеждаме по-възрастни.

Погрижете се за кожата си

След 25-годишна възраст синтезът на колаген в организма намалява. Какво означава това? Преди всичко се влошават функциите на вътрешните органи и зрението, появяват се проблеми със ставите, а косата, зъбите и ноктите отслабват. Освен това кожата престава да бъде стегната и еластична и се появяват първите бръчки. 

За да се радвате дълго време на младежки вид, е необходимо да се грижите добре за кожата, т.е. да пиете големи количества вода на ден, да прилагате процедури за грижа за кожата и да се отървете от вредните за нея навици. 

Тютюнопушенето и пиенето на алкохол в частност са вредни за кожата. Спането с лице надолу върху възглавницата също е неподходящо. Това причинява деформации, от които е трудно да се отървете поради загубата на колаген. Важно е също така да не забравяте да овлажнявате лицето правилно и да използвате подходящи кремове.

Тези ежедневни навици са ВРЕДНИ и трябва да ги премахнете спешно

Правилният грим

Гримът допълва външния вид на всяка добре поддържана жена. Той позволява ефективно да се подчертаят предимствата на женската красота. Правилният фон дьо тен, приглушеното червило и смелата очна линия могат да спечелят сърцата на много мъже. 

Най-добре е да използвате козметика, която се основава на естествени съставки. Използването на продукти, съдържащи алкохол, масла и изкуствени аромати, води до запушване на порите на кожата и образуване на пъпки. Освен това е по-вероятно да се появят дразнене и изсушаване на кожата. Това е само стъпка към по-бързото образуване на бръчки. Гримът трябва да се измива старателно преди лягане.

Диета

За поддържането на красив външен вид балансираното хранене е от ключово значение. За да функционира организмът ви безпроблемно, трябва да му осигурите необходимите хранителни вещества. 
Струва си да включите в менюто си храни, които съдържат антиоксиданти. Те предпазват от образуването на свободни радикали в организма и са основната причина за развитието на болестите на цивилизацията, като болестта на Алцхаймер, рака и сърдечносъдовите заболявания. 

Освен това свободните радикали ускоряват стареенето на клетките на организма. Най-много антиоксиданти съдържат червените боровинки, чесънът, сливите, цвеклото, лененото семе, касисът и ядките. Струва си да не забравяме и подправките. Колкото по-наситен е ароматът в тях, толкова повече са полезните съставки за организма. Най-добре е да добавяте към ястията сушен карамфил, канела, риган, куркума, кимион, магданоз и какао. 

Тези 2 вредни хранителни навика могат да доведат до сериозно заболяване

От какво трябва да се пазим?

Най-лошият навик е пушенето на цигари. Изпушвайки една-единствена цигара, ние снабдяваме организма си с огромно количество катранени вещества, които имат много негативен ефект върху външния ни вид. Кожата се обезцветява, става суха и матова. 

Алкохолът също е противоречив стимулант. Пиенето му в следи и от време на време може да помогне на храносмилателната система, например. Злоупотребата с него обаче уврежда клетките на организма и освен това изсушава кожата и дехидратира тялото.

Опасно явление

Почти всички от изброените фактори изглеждат очевидни, но има и такива, които са свързани с напредъка на цивилизацията, чиито последици могат да се проявят едва след няколко години. Пример за това е например прекомерната употреба на смартфони. 

Съвременните мобилни устройства отдавна вече не служат само като инструмент за провеждане на разговори. Прекаленото навеждане над това малко устройство може да доведе до синдрома на "лицето на смартфона". Той се проявява като втора брадичка и така наречените марионетни бръчки, които значително обезобразяват лицето ни. 

Друго тревожно явление е прекомерната употреба на дъвки. Макар да е вярно, че това е един от начините за поддържане на добра устна хигиена, дъвченето на дъвка всеки ден в продължение на няколко часа води до появата на лицеви бръчки. Освен това то може да доведе до бруксизъм (стискане на челюстта), скърцане със зъби и в екстремни ситуации до промяна на лицевия овал.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес