Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектът на кафето върху тялото сутрин: здравословно ли е да го пиете?

12 август 2024, 07:35 часа

Кафето не е просто напитка, а цял ритуал, който съпътства нашата сутрин. От появата си в Мека около 600 г. сл. Хр. то придобива популярност в целия свят. Много от нас започват деня с чаша кафе, надявайки се да получат прилив на енергия и жизненост. Правилен ли е обаче този ритуал и наистина ли кафето ви помага да се почувствате ободрени?

Как кафето влияе на тялото сутрин?

Сутрин, веднага след събуждане, тялото ни започва активно да произвежда две ключови вещества: кортизол и аденозин. Кортизолът, известен като "хормона на стреса", стимулира енергията, физическата и умствената активност и ни помага да не се чувстваме сънливи.

Аденозинът, напротив, причинява умора и сънливост. През първия час след събуждане нивата на кортизол са минимални, а нивата на аденозин са високи, което ни прави уморени и жадуваме за кафе.

Как е правилно да се пие кафе

Въпреки това, веднага щом се събудим, кортизолът започва да се увеличава, а аденозинът постепенно намалява. Кофеинът в кафето може да не стимулира производството на кортизол толкова, колкото ни се иска. В резултат на това кофеинът се конкурира с аденозина, който продължава да доминира в сутрешните часове.

Защо кафето може да не помогне?

Кафето, прието сутрин, не винаги носи очаквания ефект на енергия. Тялото ни вече започва да активира кортизола и да намалява аденозина. Кофеинът може да попречи на този естествен процес, създавайки илюзията за бодрост, но често след известно време ефектът от кафето изчезва и умората се връща.

Знаете ли колко вида кафе има?

Освен това, пиенето на кафе сутрин може да наруши естествените ритми на тялото ни. Мозъкът се опитва да увеличи производството на кортизол и да потисне аденозина, а кафето само временно променя тази динамика. С течение на времето това може да доведе до намаляване на естествените нива на кортизол и зависимост от кофеина, за да ви държи будни.

Как да пием кафето правилно

1.       Не по-рано от час след събуждане. Позволете на тялото си естествено да повиши нивата на кортизола и да намали аденозина. В този случай кафето ще работи като допълнително средство за поддържане на енергията.

2.       Не по-късно от 6 часа преди лягане. Кофеинът може да остане в тялото до 6 часа. Пиенето на кафе късно може да наруши съня ви и да затрудни събуждането сутрин.

3.       Не повече от 4 пъти седмично. Честата консумация на кафе може да доведе до пристрастяване и нарушаване на естествения баланс в организма.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес