Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективен начин за подобряване на отношенията с половинката

07 март 2016, 08:15 часа

Биолози са установили, че прекалено различните моногамни партньори след чифтосване могат да променят своето поведение и по този начин да повишат вероятността от репродуктивен успех, а също да започнат да си приличат. Изследването е публикувано в сп. Science Advances.

В своята работа учените наблюдавали рибите зебровидна цихлазома (Amatitlania nigrofasciata). Те се отличават с моногамно поведение и висока агресивност, което често води до проблеми при чифтосване между особи, които по някакви причини не са подходящи един за друг.

Учените са забелязали, че в случай че рибите първоначално не се харесвали взаимно, след чифтосване техните поведенчески реакции ставали по-подобни. Според биолозите по такъв начин животните демонстрирали лоялност и желание да угодят на своя партньор.

По-конкретно сближаване на поведенческите реакции се наблюдавало при защита на жилището и намирането на храна. Учените смятат, че подобни явления са актуални и за други животни, включително за човека, но се въздържат от праволинейни обобщения.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес