Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дръж се, земьо, шоп те гази! Какво можем да научим от шопския хумор

05 април 2022, 16:45 часа

Историите за шопския хумор са толкова популярни, че дори има книги, посветени на него, като „Смехът на шопа“ от Никола Атанасов, събрал върху белите страници стотици истории и анекдоти, пълни с шопски хумор, които дълго да държат устните ви широко разтегнати в усмивка. Едни от най-добрите пословици и поговорки в българското народно творчество и култура, разсмивали хората в трудни и тъмни времена, са именно тези, свързани с шопски хумор.

Кои са шопите?

Шоплукът в България. Sashko1999 / CC BY-SA 4.0

Шопите са етнографска група в днешна Западна България, Източна Сърбия и в Северна Македония. Шоплък или Шопско е името на областта, населявана от шопите. Предполага се, че името идва от тоягата сопа, използвана от шопите в отглеждането на стада, тъй като са се занимавали предимно със скотовъдство. И макар в рамката на етнографската група да се говорят няколко различни диалекта на българския език, сме свикнали да наричаме диалекта им „шопски“, а народните предания, хумористични стихове, пословици, поговорки и кратки смешни истории и вицове, които те са съхранили през вековете и запазили, за да стигнат до нас, шопски хумор.

Какво е характерно за шопския хумор?

Т.нар. шопски хумор е много типичен, характерен, трудно може да се сбърка с друг. Шопският хумор и анекдоти са ценна и неотменна част от народното творчество, самобитност и култура. Независимо от националното съзнание на шопите в България, Сърбия и Северна Македония, те представляват една обща етнорегионална група с еднакъв песенен и танцов фолклор, като същото се отнася и за хумора им. Интересен факт, повод за гордост е, че тригласното пеене на бистричанки е под закрилата на ЮНЕСКО. Що се отнася до шопския хумор – той е разсмивал, веселял поколения наред, съхраняван и предаван през вековете, за да усмихне днес и нас и да се поучим от него.

Какво можем да научим и на какво да се поучим от шопския хумор?

Шоплукът в България, Сърбия и Северна Македония. Sashko1999 / CC BY-SA 4.0

Трудът краси човека. По принцип. Ако обаче се зачетем в шопски хумор, ще видим, че той не е основното и най-важното, а смехът. „Кога ми се приработи, седам и чекам да ми мине“ – казва шопът шеговито и свежото чувство за хумор усмихва всички ни. Известното, битуващо в обществото ни мнение, че не се грижим толкова за своето благополучие, колкото за това да навредим на околните, също ни е завещано от т.нар. шопски хумор: „Я не сакам на мен да ми е добре. Я сакам на Вуте да му е зле.“ Шопите говорят за мързела с усмивка и с нескрит шеговит тон, казвайки в предаваните през поколенията свои анекдоти, че никой не може да им плати толкова малко, колкото са заработили и че „Най-обичам да съм змия – ем си лежим, ем си одим“. Други характерни за народа ни черти – липсата на ред, бутането в транспорта, стремежът да изпреварим другите, да ги надцакаме, навикът да не спазваме правилата, също са залегнали в шопския хумор – „И сам да съм у трамвайо, па че се бутам и сам да съм на опашка, па че се прередим.“

Шопите съумяват с много тънък хумор, свежо и без обида да предадат в анекдотите си характерни черти от бита, поведението, светогледа и характера ни така, че да се разсмеем и да приемем себе си с усмивка, а не да търсим оправдания за това какви сме и какви не сме. Шопски хумор – чрез него можем да тръгнем по пътя на себепознанието, да открием отговорите на много въпроси, да се надсмеем над себе си, без да се съдим.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес