Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори не предполагате, че тези навици съсипват зрението ви

18 ноември 2021, 17:58 часа

Обикновено обвиняваме продължителния престой пред компютъра за влошаването на зрението ни. Но оказва се, че това е не е единствената причина. Дори не си даваме сметка как нашите ежедневни навици съсипват зрението ни. Някои от тях могат да доведат до сериозни увреждания. Ето кои са те.

1. Работа пред ярък екран в тъмна стая

Работата пред ярък екран в тъмна стая вреди на очите. Това се дължи на факта, че очите трябва постоянно да се фокусират върху предмети с различна осветеност - отместваме погледа си от клавиатурата към монитора и обратно. А  в крайна сметка зрителните органи не могат да "превключат" с толкова висока скорост.

Необходими са пет секунди, за да се разширят зениците и да свикнат с ярката светлина. И до пет минути, за да се стеснят зениците за тъмнина. Този режим на работа води до умора, зачервяване на очите, главоболие, както и до намаляване на зрителната острота.

2. Консумация на малко вода

Консумацията на малки количества вода също се отразява негативно на зрителните органи - това може да доведе до сухота и дискомфорт в очите.

Патологията, известна като "синдром на сухото око", има подобни симптоми. В случая е необходим прием на лекарства.

Ако дори и след възстановяване на водния баланс, симптомите продължават, не отлагайте посещението при специалист.

3. Използване на универсални очила

Много хора си купуват и използват универсални очила за четене и работа на компютър, въпреки че те могат да бъдат опасни. При предписването на очила офталмолозите се съобразяват с индивидуалните особености на всеки пациент, а това е невъзможно да се случи при покупката на готови очила.

4. Четене в градския транспорт

Друг лош навик за очите е четенето в градския транспорт. И тук не е важно какво точно използвате – смартфон, книга, таблет. По време на пътуване ръцете не ни не са неподвижни, те потрепват при всяка неравност на пътя. В резултат на това очите са подложени на повишен стрес поради промяната на фокуса. Затова е необходимо да правите кратки почивки на всеки 10-15 минути, докато четете в градския транспорт. През това време очите ви ще могат да си починат.

Специалистите припомнят, че зрението може да бъде подпомогнато още преди да се появят неприятни симптоми. В случая е важно да заложите на балансирана диета, богата на антиоксиданти, аминокиселини и омега-3.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес