Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори и с най-евтината боя яйцата ще станат наситени и ярки, ако направите това преди да ги боядисате

12 април 2023, 15:02 часа

Въпреки старанието си и разнообразието от бои, много домакини не успяват да постигнат наситен и ярък цвят при боядисването на яйцата за Великден.

Само тези от тях, които имат повече опит, могат да се похвалят с перфектни резултати дори и при употребата на най-евтината боя. Дори трика с оцет в боята не е толкова ефективен, колкото този метод на опитните домакини.

Триковете за ярки и наситени цветове на яйцата

За целта е най-добре да използвате яйца с бели черупки. Върху него боята ще придобие по-ярък цвят. Яйцата задължително трябва да се сварят преди боядисване. За да не се спука черупката по време на варене и боята да "прилепне" равномерно трябва предварително да ги извадите от хладилника и да добавите лъжица сол към врящата вода. Яйцата не трябва да се варят твърде дълго, защото жълтъкът може да придобие синкав оттенък.

Не правете това, когато варите яйцата за Великден и нито едно яйце няма да се спука

Преди боядисване е необходимо да изплакнете отново яйцата. И точно в този момент идва на помощ още един трик. Намокрете парче плат в алкохол и забършете с него яйцата преди да ги боядисате. Това гарантира равномерно и плътно прилепване на боята. 

При боядисване на яйцата е по-добре да използвате чаши за еднократна употреба. За да не изцапате ръцете си, можете да използвате латексови ръкавици. При изваждането на яйцата от разтвора, най-добре е да използвате отделна лъжица за всеки цвят.

Може ли да се ядат яйца с кръвен съсирек в жълтъка - ето какво разкри лекар

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес