Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни средства за борба със сърбеж от ухапвания

17 юли 2021, 20:55 часа

Един от малките недостатъци на лятото е наличието на комари , които повишават активността си при високи температури. Подобно на досадните мухи , те са способни да влязат в дома ни през почти всяка пролука и да направят нашата почивка невъзможна. Работата е там, че комарите увеличават своята ненаситност при залез слънце , което понякога затруднява съня, когато тези малки летящи същества ни заобикалят .

При много видове женските комари пробиват кожата ни, изсмукват кръвта ни и ни инжектират антикоагулант и други вещества, които причиняват възпаление и обичайния сърбеж. 

Предлагаме ви няколко съвета за облекчаване на последиците от ухапвания .

1. Получете малко облекчение от овесените ядки

Това е едно от най-ефективните средства срещу кожни възпаления , включително ухапвания от комари и други насекоми.

В аптеките ще намерите  прахове от овесени ядки, готови за смесване с вода. Поставете малко от пастата върху кърпа и я нанесете върху зоната, засегната от ухапването, за 10 минути. След това измийте с хладка вода.

2. Стиден компрес

Хладната вода и лед намаляват възпалението и произвеждат аналгетичен ефект. Можете да приложите компрес, навлажнен с ледена вода или студен пакет от лед.

Не оставяйте леда директно върху ухапването за повече от 5 минути , тъй като може да увреди кожата.

3. Алое вера, от съществено значение

Не можете да пропуснете алое вера, чиито листа съдържат освежаващ и противовъзпалителен гел . Нанесете гела, оставете го да изсъхне отгоре на ухапването  и повторно нанесете, ако е необходимо.

4. Босилек, цялостно лекарство

Казва се, че растението босилек отблъсква комарите и е вярно, тъй като листата му съдържат поне 4 съединения, които ги отблъскват: естрагол, цитронелол, лимонен и транс-неролидол.

Освен това босилекът съдържа евгенол , който облекчава сърбежа .

5. Мащерка предотвратява инфекции

В мащерка  има антибактериални свойства  и поради това се използва за предотвратяване на усложнения от настинки.

Също така може да облекчи сърбежа при ухапване от комар и намалява риска от инфекция, ако се почешем.

Както при босилека, можете директно да нанесете ситно натрошените пресни листа и да ги оставите на нараненото място за 10 минути. 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес