Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашен дезинфектант с етерични масла

15 януари 2022, 16:00 часа

През последните години дезинфектантите нашумяват, а тяхната употреба вече е масова. Няма джоб, чанта или бюро без тях. Но често се оказва, че те имат неприятна миризма или за хората с чувствителна кожа дразнят и предизвикват белене и възпаления.

Как да си направим домашен лек за настинка с мляко, джинджифил и канела

Ето как да използвате стария си дезинфектант, преди да си направите нов вкъщи:

Дезинфектантите са богати на алкохол или етанол. В повечето случаи те съдържат над 70% от съставките им и това ги прави груби за кожата, за да са ефективни в унищожаването на бактерии и вируси.

Ако вашият дезинфектант не съдържа много примеси, които да оставят петна, то можете да го използвате за почистването на стъклени и огледални повърхности, кухненски плотове и дезинфекцията на компютри, мишки и периферия.

Как да си направите свой собствен дезинфектант от естествени материали:

Подгответе си основата, в която ще разтворите съставките. Това трябва да бъде 250 гр. гел от алое вера. Той се използва заради антибактериални си свойства, които не позволяват съществуването на болестотворните бактерии. Добавят се 10 мл. спирт или силен алкохол (без съдържание на захар), ампула витамин Е, 20 капки масло от чаено дърво и 20 капки лавандула. Сместа ае разбърква добре и се затваря в кутийка или дозатор.

Рецепта за домашен препарат за почистване на дома без химия

Имайте предвид, че домашните дезинфектанти не са толкова груби с кожата, но и не са толкова мощни, колко химическите. Ако имате кожни проблеми първо се консултирайте със специалист за това какво можете да поставяте върху кожата си, което няма да я раздрани допълнително.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес