Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашен чипс БЕЗ пържене и с малко калории

31 януари 2021, 12:52 часа

Всички обичаме да си похапваме чипс, но го правим рядко, просто защото знаем колко калории се съдържат в 100 грама от него – над 400-500 калории. А пакетите, които купуваме често са около 200 грама, което значи, че можем да погълнем 1000 калории с един голям пакет чипс. Това е половината ни дневна дажба калории, с което лесно можем да качим килограми, без изобщо да се усетим.

Има ли начин да си направим домашен чипс, който не изисква пържене и става все така вкусен? Има, разбира се! Днес ще ви споделим как.

1. Направете си домашна подправка - Можете да експериментирате с всякакви подправки и вкусове, а ние днес ще ви дадем една идея с която да започнете. Смесете чесън на прах, червен пипер и сол. Разбъркайте добре и след това използвайте, за да поръсите готовия чипс. Още един много приятен вкус е, ако просто поръсите чипса с универсална подправка, с която правим супи и готвим у дома. Вкусът отново ще е чудесен!

2. Изберете правилните картофи – винаги избирайте по-пресни картофи, може и дори червени, които са наистина най-вкусни и стават най-добре за чипс. Не прекалявайте с количеството, което ще купите, защото за една купа домашен чипс са ви нужни едва 3-4 средни по големина картофи.

3. Нарежете на тънко – няма как да направите чипс, ако режете картофите на ръка с нож, защото никога не можете да ги направите толкова тънки, че при топлинна обработка да станат хрупкави шайби. Ако нямате специално ренде с приставка, което реже на тънко, ще ви споделим една хитрина. Правете резенчетата чипс с белачката, с която сте обелили картофите преди това. Тя бели много тънко и ще се получи перфектно!ю

4. Печете в тава – за да направите чипса без пържене, просто печете в тава. За целта трябва да вземете най-голямата тава, която имате и да наредите резените картофи един до друг, така че да не се застъпват. Ако ги застъпите, ще се задушат и омекнат, а ако са едно до друго – ще се изсушат и изпекат, така че да станат хрупкави. За по-бързо приготвяне на чипса, можете да сложите 2-3 тави на различните нива вав фурната и да печете заедно. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете тънките резени картофи вътре. Печете, докато не станат златисти и хрупкави, което отнема около 30-40 минути, зависи – наблюдавайте ги и когато усетите, че са готови, вадете смело!

Да ви е сладко!

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес