Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказани практики за добра почивка на ума

26 юли 2021, 10:00 часа

В световен мащаб има няколко добри практики за добра почивка на ума и ние ще ги споделим с вас в тази статия: 

Hygge в Скандинавия

В скандинавските страни, като Дания, създаването на интимна и топла атмосфера е от съществено значение за вашето благосъстояние. Скандинавците са експерти за поддържане на топлота в студа и разбираемо, те взимат смисъла по-дълбоко.

„Hygge“ произлиза от стара норвежка дума за благополучие и като практика hygge е да се наслаждавате на топлина и доброта в живота, наред с други. Hygge е преживяване на седене около огън или отпиване на обикновена чаша чай, докато радостта разтяга изражението ви в смях с детска шега. Идва в простите моменти, когато се наслаждавате на компанията на другите или на себе си.

Унгарски горещи бани

В Унгария хората разчитат на gyógyfürdő или горещи бани, за да разрешат различни нужди в ежедневието. Например, можете да направите горещо потапяне, за да излекувате махмурлук. Горещите бани имат ползи за здравето, подобни на упражненията, а водите съдържат лечебни минерали като натрий, калций, магнезий, флуорид, хидрокарбонат, метаборна киселина и сулфит. Интересното е, че тези минерали осигуряват здравословни ползи за тялото, като например понижаване на кръвното налягане. Унгарците също се възползват социално, тъй като седят с часове и наваксват - жените чатят, а мъжете играят шах.

Онсен в Япония

В Япония популярни са и общите горещи бани, разделени по пол, но лечебният аспект е по-социален и духовен. Онсен се отнася до естествените горещи извори, където жените идват през целия си живот, за да се социализират и зареждат, докато тези в градовете отиват да ги изпращат да се къпят на закрито. За да бъдете учтиви, първо трябва да се изкъпете, тъй като влизането във ваната мръсни е грешно. В крайна сметка това е социален ритуал.

Фика в Швеция

Кафето е основна част от повечето американски начини на работа като вашия сок за ставане и работа. Швеция изпитва подобна любов към кафето, но има традиционна кафе-пауза, в която шведите участват, наречена „Fika“, която обикновено се прави през деня. Fika е едновременно глагол и съществително и видна социална институция, ангажирана от семейство, приятели, дати и колеги. Това е само част от шведското ежедневие, но всички останали, свикнали с шума и суетата, трябва да научат концепцията за забавяне по време на почивка, за което е фиката. Какво ще стане, ако всеки ден отделяте определен период от време, в който сте се регистрирали при себе си? Ами ако сте практикували внимателност на чаша кафе или чай? Това е малък ритуал за красота за себе си - плюс, има кафе!

Вземете вдъхновение от тези ритуали за почивка на ума от цял ​​свят и внедрете аспекти от тях във вашите собствени уелнес практики - независимо дали това е да отделите малко време за пауза, да подхранвате косата си или да се свържете с приятел. Върнете се към красивото.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес