Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

17 май 2024, 20:07 часа

Любовта заслепява, кара ни да отричаме очевидното или да оставаме слепи за него, да търсим и намираме оправдания там, където място за такива няма, или да се надяваме, че ще променим човека до нас.

Подобни компромиси със себе си и затваряне на очите за очевидните сигнали, че нещо не е наред, могат да застрашат здравето и живота особено ако се окаже, че сте се обвързали с емоционално нестабилен, психически неустойчив партньор, нуждаещ се не от връзка, а от лечение и специализирана помощ. Възможно е жертвата да не подозира, че е във връзка с психопат, ако той целенасочено контролира поведението и думите си, докато не е сигурен, че връзката е сериозна и няма опасност отсрещната страна да я прекрати.

Връзката с психопат е погубваща, потъпкваща достойнство и мечти, режеща крила, изстискваща, потискаща. В немалък процент от случите е опасна за здравето и живота, а освободилите се от връзката с психопат след дълга борба и преживени страдания остават с трайни увреждания – по-често емоционални, макар да не е изключена и телесната повреда, нанесена от психопата.

Разпознаването на признаците, че сме на път да се обвържем с психопат, информираността как да се освободим от оковите на подобни отношения и защо е толкова трудно да го направим, може да спаси живот.

Кои са ключовите разлики между психопат и социопат?

Връзката с психопат – как да я разпознаем?

Сред ранните предупредителни знаци, че човекът до вас е психопат, може да разпознаете:

-          Липса на емпатия

Психопатът няма да прояви съчувствие, разбиране, не очаквайте от него помощ и подкрепа. Дори е възможно да ви упрекне, че не се справяте добре и се нуждаете от помощ заради некадърност.

-          Проява на агресия

Възможно е в началото на връзката това да е пасивна агресия, повишаване на тон, но в мнозинството от случаите прераства и във физическа агресия.

-          Контрол до степен психически тормоз

Психопатът обикновено е свръхконтролиращ, а дръзналите да му се противопоставят са застрашени от тормоз. Демонстрирайки превъзходството си над слабите, каквато е нежната половинка, и неспособните да се защитят, те подхранват егото си и усещането си за собствена значимост и величие. Държат да контролират всичко и всички, тъй като считат себе си за център на вселената и за единствените знаещи и можещи, докато другите подценяват, следят и контролират постоянно.

-          Лъжи и манипулации

Психопатът не само е способен да лъже така майсторски, че да изгради различна представа за себе си пред света, да манипулира хората извън двойката, за да повярват, че е чудесен избор на партньор, докато пред партньора си показва истинското си лице. Това прави търсенето и получаването на помощ от страна на застрашения от психопата, още по-трудно, защото приятелите и семейството не вярват на споделеното и думите му, дори да реши да разкрие истинското лице на половинката си.

Заради всичко изброено и заради риска от физическо посегателство, връзката с психопат следва да се преустанови възможно най-бързо. Колкото по-дълго се поддържа връзката с психопат, толкова по-опасно е това за физическото и психическото здраве на жертвата на подобна връзка. Дори бързото прекратяване обаче, не гарантира, че поддържалият връзка с психопат няма да излезне от тези отношения с трайни увреждания.

Скритите черти на психопатите – как да разберете, че си имате работа с такива

Връзката с психопат – до какви трайни увреждания води?

Няма спор, че връзката с психопат води до трайни увреждания, но какви точно са те, показва изследване на 457 интимни партньори на хора с психопатични черти.

 Жертвите съобщават за емоционални, биологични, поведенчески, когнитивни и междуличностни последици, а сред най-честите увреждания и проблеми, които обвързаните някога със психопат се налага дълго да лекуват, са депресия и паник атаки, резултата от  връзката с психопат. Въздействието върху психологическото и физическото здраве на жертвите е значително, като тежестта на последствията корелира с продължителността на връзката. Колкото по-дългосрочни са отношенията, колкото по-късно се търси помощ, толкова по-тежки са проявите на депресия и уврежданията върху психиката.

Дълго след преустановяване на отношенията жертвата продължава да преживява случилото се, страда от ниско самочувствие, тъга, депресия, ниска самооценка, страх от обвързване, страх от това, че насилникът ще се върне, ще ги намери, нарани. Тези негативни емоции, отрицателните последствия от връзката с психопат понякога остават до края на живота.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес