Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дизайнерски правила за уютна спалня

03 септември 2024, 07:45 часа

Спалнята е идеално място не само за почивка, но и за уединение.

И как да я направим уютна и удобна, ще говорим за това сега.

Избор на цветова схема

За да украсите спалнята, изберете светли пастелни цветове. Те са тези, които ще ви помогнат да се отпуснете и да си починете добре.

Още: Пет растения за спалня, които ще ви помогнат да спите по-добре

Дърво в интериора

Не е тайна, че естественото дърво придава на помещението допълнителен комфорт и топлина. Ето защо, колкото повече дървени интериорни елементи има в спалнята, толкова по-удобно ще бъде.

Осветление

Още: Как да превърнете спалнята си в убежище за сън?

Дори ако имате скромна спалня, един полилей не е достатъчен. Може да се допълни със стенни аплици, прожектори и нощни лампи. Светлината в спалнята трябва да е мека и приглушена.

Отличен вариант би бил таван на много нива с прожектори. Любима техника на много интериорни дизайнери е декорирането на спалнята с огледала.

По правило стените са украсени от двете страни на леглото. За тези цели се използват големи огледала в рамки или огледални панели, които украсяват стените от пода до тавана.

Между другото, светлината, която ще се отразява в огледалата, ще даде на спалнята още повече комфорт и някаква мистерия.

Още: Как да променим спалнята за по-добър интимен живот

Многослойност

Колкото повече декоративни елементи от различни текстури има в спалнята, толкова по-удобна ще стане тя. Ето защо би било добра идея да разгледате по-отблизо пухените килими, декоративните кадифени възглавници, кожените одеяла и други декоративни елементи.

Минимализъм

Спалнята трябва да насърчава релаксацията. Съответно нищо в него не трябва да ви разсейва. Следователно няма нужда да затрупвате интериора с ненужни неща. Това се отнася както за мебели, така и за сувенири, фотографии, вази и други аксесоари.

Още: Защо не се препоръчва да се поставя огледало в спалнята

Акцент

Ако смятате, че интериорът на спалнята е скучен, тогава можете да се съсредоточите върху една от стените.

Например, ако сте използвали светъл тапет без шарка или светла боя за декориране на стените, тогава можете да използвате фототапет или тапет с наситени цветове с голям шаблон, за да украсите една от стените.

Цветя

Още: 7 прости промени в спалнята, които ще ви помогнат да наваксате със съня

Те могат да съживят и направят абсолютно всяка стая уютна. Също така, това могат да бъдат както цветя в саксии, така и букети.

Но е крайно нежелателно да поставяте в спалнята букети от силно миришещи цветя като лилии, нарциси или зюмбюли.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес