Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолози: Отслабването по-бързо от един килограм седмично е опасно

08 юли 2024, 08:15 часа

Отслабването е често срещана цел за много хора, независимо дали става дума за здравословни причини, подобряване на външния вид или за цялостно благополучие. Диетолозите обаче постоянно предупреждават, че твърде бързото отслабване, по-конкретно с повече от един килограм седмично, може да бъде опасно. Това предупреждение се дължи на различни здравословни проблеми, които бързото отслабване може да предизвика и които засягат както физическото, така и психическото здраве.

Основи на здравословното отслабване

Здравните специалисти са единодушни, че устойчивото и здравословно темпо на отслабване е около 1 до 2 килограма на седмица. Този темп гарантира, че организмът може да се адаптира към промените в диетата и физическата активност, без да изпитва ненужен стрес. Постигането на този темп обикновено изисква създаването на калориен дефицит от около 500 до 1000 калории на ден, който може да се управлява чрез комбинация от намален прием на калории и повишена физическа активност.

Рискове за здравето при бързо отслабване

Недостиг на хранителни вещества: Един от основните рискове при твърде бързото отслабване е възможността за недостиг на хранителни вещества. Когато хората намаляват драстично калориите, те често изключват основни хранителни вещества от диетата си, което води до недостиг на витамини и минерали като желязо, калций и витамин D. Този недостиг може да доведе до отслабване на имунитета, загуба на костна маса, умора и други здравословни проблеми.

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

Загуба на мускулна маса: Бързата загуба на тегло често води до загуба на мускулна маса вместо на мазнини. Мускулната тъкан е метаболитно активна и е от съществено значение за цялостното здраве и функционалност. Загубата на мускулна маса може да намали скоростта на обмяната на веществата, което затруднява поддържането на загубата на тегло в дългосрочен план и увеличава риска от възвръщане на загубеното тегло.

Камъни в жлъчката: Бързата загуба на тегло е значителен рисков фактор за развитието на камъни в жлъчката. Когато организмът разгражда мазнините твърде бързо, черният дроб отделя допълнителен холестерол в жлъчката, който може да образува камъни в жлъчката. Те могат да причинят силна болка и да наложат хирургическа намеса.

Забавяне на метаболизма: Метаболизмът на организма може да се забави значително в отговор на бързото отслабване. Това е естествен защитен механизъм на организма срещу гладуването, който пести енергия, като намалява скоростта на метаболизма. Забавянето на метаболизма може да попречи на усилията за отслабване и да улесни възстановяването на теглото след възобновяване на нормалния режим на хранене.

Сърдечно-съдов стрес: Бързото отслабване може да доведе до значително натоварване на сърдечносъдовата система. Сърцето и кръвоносните съдове може да се затруднят да се адаптират към бързото намаляване на телесната маса, което може да доведе до аритмия и други сърдечносъдови проблеми.

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?

Психологическо въздействие

Освен рисковете за физическото здраве, бързото отслабване може да има и неблагоприятни психологически последици. Драстичните промени в хранителния режим и натискът за бързо отслабване могат да доведат до нарушени хранителни навици и хранителни разстройства като анорексия нервоза и булимия. Психологическият стрес, свързан с бързото отслабване, може да се прояви и като тревожност, депресия и изкривен образ на тялото.

Устойчиви подходи за намаляване на теглото

Диетолозите се застъпват за балансиран подход към отслабването, който включва пълноценна диета, редовна физическа активност и промени в поведението. Диетата, богата на пълноценни храни, включително плодове, зеленчуци, нетлъсти протеини и пълнозърнести храни, осигурява основни хранителни вещества, като същевременно насърчава засищането. Редовните физически упражнения не само изгарят калории, но и изграждат и поддържат мускулна маса, поддържайки здравословен метаболизъм.

Поведенческите стратегии, като съзнателно хранене, самонаблюдение и управление на стреса, също са от решаващо значение за устойчивото намаляване на теглото. Тези стратегии помагат на хората да развият здравословна връзка с храната и да поддържат загубата на тегло в дългосрочен план.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес