Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: Тези 10 храни и напитки всъщност ви правят по-гладни

17 септември 2024, 13:04 часа

Случвало ли ви се е да похапвате, само за да се почувствате по-гладни след това, отколкото сте били първоначално? Това затруднение не е необичайно и много хранителни компании са го забелязали.

Още: 6-те най-здравословни комбинации с яйца, които ускоряват загубата на тегло

Но за онези от нас, които искат да се чувстват сити, след като ядат нещо, а не по-гладни, отколкото сме започнали, има много тактики, за да постигнем това. Следват съветите на диетолози, за да ни помогнат да определим кои храни ще ни накарат да почувстваме повишен глад след хранене и защо.

Хранене за ситост

Когато става въпрос за избор на храни, които ще ни накарат да се чувстваме сити, има някои класически хранителни вещества, свързани с повишено удовлетворение. „ Протеините, фибрите и здравословните мазнини са хранителни вещества, които насърчават ситостта, тъй като отнемат повече време за храносмилане. Ще получите още повече печалба за парите си, ако съчетаете тези хранителни вещества заедно,” казва Алиса Смолен, диетолог.

Като се има предвид тази информация, можем разумно да заключим, че храни с ниско съдържание или без тези хранителни вещества няма да ни оставят да се чувстваме много сити, след като им се насладим. „Като цяло въглехидратите с ниско съдържание на фибри ще ви накарат да се почувствате по-гладни след хранене, тъй като им липсват фибри и протеини, за да сте сити и доволни“, обяснява Меги Конъли диетолог.

„Редовното упражняване, приемането на определени лекарства, бременността, преминаването през пубертета и наличието на определени медицински диагнози също могат да увеличат глада“, добавя Смолен. Ограничаването на калориите и яденето на малки порции често повишават и апетита, като ви подготвят да сте по-склонни да ядете нещо друго скоро след като сте приключили с това, което ядеш.

Храни, които ви правят по-гладни

С тази информация събрахме 10 храни, които вероятно ще накарат стомаха ви да ръмжи още по-силно, след като ги изядете.

  • Торта и бисквити

Сладкишите и бисквитите често карат да жадувате за още, благодарение на ниската си хранителна стойност. Всъщност проучване от 2013 г. установи, че храните с нисък гликемичен индекс, като тези класически десерти, всъщност могат да стимулират и изострят глада. За щастие, сладкишите и бисквитките могат да бъдат направени по-задоволителни с използването на пълнозърнесто брашно, ядково масло, нарязани ядки, семена и сушени плодове. „Ако можете да консумирате тези прости или рафинирани въглехидрати с балансирано хранене, като например десерт в края на храненето вместо два до три часа по-късно, можете да се възползвате от фибрите и протеините, консумирани по време на хранене, за да сте сити и доволни ”, споделя Конъли.

  • Плодов сок

В сравнение с други опции в този списък, 100 процента плодов сок всъщност съдържа някои хранителни вещества като витамини, минерали и растителни съединения. Но това, което му липсва, са хранителните вещества, които ще ви задоволят, като фибри, мазнини и протеини. Вместо това изберете цяло парче плод или смути, направено с цели плодове, тъй като и двата варианта съдържат фибрите, от които се нуждаете, за да се чувствате сити.

  • Бял хляб

Докато белият хляб може да ви върне носталгични спомени от детството, този рафиниран въглехидрат вероятно ще ви накара да се почувствате готови за друга храна, след като го консумирате. „Простите или рафинираните въглехидрати без фибри не вършат добра работа, за да ви поддържат сити и удовлетворени“, казва Конъли. И въпреки че белият хляб със сигурност може да се впише в умерени количества в една балансирана диета, чудесна алтернатива, която ще ви накара да се почувствате по-сити, е пълнозърнестият хляб.

  • Бонбони

Въпреки че тези от нас, които обичат сладкото, не могат да устоят на бонбони от време на време, не очаквайте да ви накарат да се почувствате сити, след като ги изядете. „Липсата на фибри в бонбоните позволява те да се усвояват бързо, повишавайки кръвната ви захар доста бързо, където тя ще спадне също толкова бързо след това, което ви кара да се чувствате гладни отново“, казва Конъли. Въпреки че не е толкова вълнуващо, чудесна алтернатива биха били сушените плодове без добавена захар. Сушено манго и череши предлагат сладост, която често може да задоволи копнежа ви за сладко лакомство.

  • Картофен чипс

Малко закуски са толкова популярни, колкото картофения чипс. Но старата поговорка „не можеш да изядеш само един“ е истински израз на това как чипсът всъщност ни кара да се чувстваме гладни. Въпреки че някои картофени чипсове ще имат по-високо съдържание на мазнини, то често не е достатъчно, за да задоволи глада.

  • Алкохол

Когато пием алкохол, черният дроб е натоварен да го метаболизира. Това може да попречи на механизмите за регулиране на глюкозата на органа, което понякога може да доведе до по-ниски нива на кръвната захар и да ни накара да се чувстваме много гладни - особено за въглехидрати, балансиращи кръвната захар. Освен това много алкохолни напитки съдържат захарни смесители, които също ще стимулират глада. Начини за смекчаване на това биха били да се уверите, че ядете преди и/или докато пиете алкохол, или вместо това изберете вода, коктейл или по-засищаща напитка като смути.

  • Бял ориз

Подобно на белия хляб, белият ориз е друг обичан прост въглехидрат, който няма какво друго да предложи от хранителна гледна точка. Това ще накара много от нас да загребват още една порция скоро след като сме изяли първата. Кафявият ориз е фантастична замяна, тъй като е богат на фибри.

  • Захарни зърнени храни

Който и да е изобретил захарната зърнена закуска със сигурност не е знаел, че този класически начин за започване на сутринта всъщност увеличава глада. Това се дължи на ниското съдържание на фибри, протеини и мазнини, както и на изключително високото съдържание на захар. За щастие, има много вкусни пълнозърнести зърнени храни със сушени плодове и ядки, които със сигурност ще ви заситят, като същевременно ви предложат нотка сладост, започвайки деня си по-добре.

  • Продукти без захар

Въпреки че продуктите без захар изглеждат като чудесно решение за засиления глад, който се усеща след консумация на захар, за съжаление това не е така. Това е така, защото когато ядем изкуствено подсладени храни, центровете за възнаграждение в мозъка ни се активират без очаквания калориен прием, подвеждайки мозъка ни по начин, който ни кара да се чувстваме по-гладни. „Освен това, ограничаването на приема на калории увеличава грелина, увеличавайки усещането за глад“, казва Конъли. Вместо това се опитайте да изберете продукти, естествено подсладени с плодове, мед или кленов сироп, които също съдържат някакъв вид фибри, протеини и/или източник на здравословни мазнини.

Още: Лекар: Три основни съвета за добро храносмилане

  • Яйчен белтък

И накрая имаме яйчен белтък като последна храна в списъка. Докато яйчните белтъци съдържат протеини, мазнините в жълтъците често ни карат да се чувстваме сити, след като изядем една порция яйца. Вместо това изберете цялото яйце, нови изследвания са установили, че консумацията на яйчни жълтъци може да не е толкова рискова за здравето на сърцето, колкото се смяташе преди.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес