Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог съветва: Купувайте тези 5 зеленчука замразени, вместо пресни

21 октомври 2024, 12:12 часа

Да се храниш здравословно не винаги е лесно. Храненето на диета, богата на зеленчуци, помага да си осигурим необходимите витамини и минерали, за да поддържаме тялото си здраво, но това може да бъде трудно, когато зеленчуците са скъпи, извън сезона или бързо се развалят в хладилника.

Още: Прости закуски за стабилизиране на кръвната захар

За да се борят с това, много експерти препоръчват вместо това да се използват замразени зеленчуци, които всъщност могат да осигурят по-високи нива на хранителни вещества от пресните зеленчуци.

Защо да изберете замразени зеленчуци

След като зеленчукът бъде обран, той започва да губи хранителни вещества, според диетолога Касандра Бърк. Тъй като замразените зеленчуци се замразяват бързо при пикова зрялост, това заключва витамините и минералите в най-добрия им вид, спирайки разграждането на хранителните вещества. Зеленчуците също преминават през обработка, съхранение и транспортиране, което означава, че докато стигнат до магазина за хранителни стоки или домашната кухня, качеството на останалите хранителни вещества може да е повлияно.

Като допълнителен бонус към богатата на хранителни вещества природа на замразените зеленчуци, разглеждането на фризера също е удобен начин за пазаруване на хранителни стоки по бюджетен начин, тъй като замразените зеленчуци често са по-евтини, особено ако зеленчуците, които избирате, не са в сезон.

Бърк също така отбелязва, че замразените зеленчуци имат много по-дълъг срок на годност, което означава, че няма да се развалят толкова бързо, колкото пресните им събратя. Тези предварително опаковани зеленчуци вече са почистени и подготвени, което ги прави удобно готови за готвене, направо от фризера.

5 зеленчука, които са добри дори и замразени

  • Броколи

Броколите са богати на витамини С и К, както и на фибри, казва д-р Брукнер. Замразените броколи запазват добре своята хрупкавост и яркозелен цвят и могат да се консумират като гарнитура или добавка към пържени ястия.

  • Спанак

Замразеният спанак е пълен с желязо и множество витамини. Независимо дали се използва в смутита, супи или паста, замразеният спанак е лесен начин да добавите допълнителни хранителни вещества към всяко хранене.

  • Грах

Това сладко на вкус и ярко зелено бобово растение е чудесен източник на протеини. Дори и замразен, грахът се сварява бързо и е удобен и лесен за използване зеленчук.

  • Карфиол

Карфиолът е чудесен източник на фибри и се готви добре след замразяване. Този зеленчук може да се използва и като нисковъглехидратен заместител на ориза, казва д-р Брукнер.

Още: 6 начина да направите палачинките още по-вкусни

  • Смесени зеленчуци

Често можете да намерите смесени торби със зеленчуци във фризерната част, което е удобен начин за включване на множество източници на хранителни вещества в едно хранене. „Търсете цветни смеси, за да получите по-широка гама от витамини“, съветва д-р Брукнер.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес