Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диагностика на аромата: какви проблеми показва вашата неприязън към различни миризми?

26 декември 2023, 11:11 часа

Обонянието е едно от най-силните ни сетива, което ни позволява да разбираме света. Чувствителността към аромати определя настроението ни и отразява нашите предпочитания, но отвращението към определени миризми също може да ни каже много за нашия вътрешен свят.

Ароматерапия: Лечение чрез миризми

Ароматерапията е древното изкуство за въздействие върху човешкото състояние чрез различни аромати. Използването на растения в различни форми, вариращи от поглъщане до употребата на етерични масла, има бързо въздействие върху физическото и емоционалното благосъстояние на човека. Съвременната наука за ароматерапията потвърждава нейната ефективност, като дори е удостоена с Нобелова награда за откриването на механизми за възприемане на миризми.

Ароматерапията преди лягане може да подобри паметта и да защити ума

Разпознаване и реакция на миризми

Възприемането на миризмите преминава през няколко етапа: физическо възприятие, емоционална реакция, стимул за действие и промяна в поведението. Проявата на всеки един от тях се отразява на нашето възприемане на света около нас и нашето поведение.

Ароматна диагностика: отражение на вътрешни проблеми

Нашето отвращение към определени аромати може да показва вътрешни дисбаланси и проблеми, които изискват внимание. Например отвращение към определени миризми може да отразява проблеми в областта на хранителните предпочитания, сексуалното поведение, социалното взаимодействие, самочувствието, емоциите, зависимостите, мотивацията и паметта.

Какви са ползите от ароматерапията и как да се възползваме от нея

Някои от основните аромати могат да показват вътрешни проблеми:

1.       Кардамон.

Фактът, че не харесвате аромата на кардамон може да показва неспособност за контролиране на гнева и често разочарование.

2.       Жасмин.

Липсата на желание да усетите аромата на жасмин може да показва потиснато сексуално желание или наличие на сексуална травма.

3.       Лавандула.

Неприязънта към тази миризма може да означава страх от комуникация и липса на самочувствие.

4.       Джинджифил.

Неприятните усещания от появата на аромат на джинджифил може да отразяват нежелание за поемане на отговорност и предпочитание да живеем в миналото или да мечтаем за бъдещето.

5.       Портокал.

Непоносимостта към аромата на портокала може да показва проблеми с приемането на изобилието и ограничаването в нещо конкретно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес