Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дебелеем от централното отопление

23 януари 2014, 15:04 часа

Централното отопление предразполага към напълняване, защото тялото с него не трябва да изразходва калории, за да се топли, твърдят холандски учени, цитирани от Би Би Си.

Екипът от университета на Маастрихт твърди, че 19 градуса Целзий са достатъчни в помещенията през зимата. Според други специалисти обаче намаляването на термостата може да изостри апетита.

Хората прекарват 90 процента от времето си на закрито. Като охлаждаме и затопляме жилищата си според сезона за максимално удобство, ние намаляваме изразходваната енергия за контролиране на телесната температура. Така енергийният баланс се накланя към напълняване. Ако температурата бъде намалена, по-лесно се горят калории. Разходът на енергия се увеличава с около 6 процента, когато е леко хладно, твърдят холандските учени. В дългосрочен план ефектът е голям.

Други специалисти обаче препоръчват домовете да са добре затоплени през зимата. Д-р Майкъл Дали, който е работил по тази тема в университета на Стърлинг, твърди, че при по-висока температура тялото трябва да се охлажда и така също изразходва енергия. Според него е по-добре в домовете да се поддържат 23 градуса Целзий.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес