Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветята, които могат да виреят на тъмно у дома

22 март 2022, 10:52 часа

Търсите растения за слабо осветена зала, баня или кухня? Ще ви предложим кои растения могат да се справят с трудни условия и в кои растения си струва да инвестирате.

За правилен растеж и развитие повечето стайни растения изискват постоянен достъп до светлина, която е необходима за процеса на фотосинтеза. Апартаментите обаче не винаги са правилно осветени. Добрата новина е, че не е нужно да се отказвате напълно от зелените декорации. Има изключения и тогава такова растение ще се справи добре дори в банята или в тъмната зала. Имаме предложение за цветя за тъмни помещения с естествени местообитания.

Кои цветя можем да отглеждаме на източен прозорец

Сенколюбиви стайни цветя

Саксийните цветя, които обичат тъмните места, са онези видове, които не са благоприятни и дори вредни за излишното слънце. За съжаление, такива видове са малко. Растенията, които растат добре и виреят на сянка или частична сянка включват:

  • папрат,
  • бръшлян,
  • замиокулкас,
  • цилиндрична сансевиерия,
  • драцена,
  • крилоцвете.

Замиокулкас цариградско грозде

Замиокулкас е друг представител на групата цветя за тъмни стаи. Не обича прекалено много светлина. Чувства се най-добре в полусенчести помещения, въпреки че се справя добре дори и на пълна сянка. Слънцето е много вредно за него. Чувства се перфектно на открито пространство без да е в непосредствена близост до други растения. То е идеално за начинаещи градинари. Рядкото поливане изобщо няма да му навреди.

Тези цветя могат без проблем да зимуват на балкона

Крилато цвете

Крилатите цветя са видове, които са засегнати от частична сянка и разсеяна светлина. В такива условия се развиват перфектно и бързо нарастват до впечатляващи размери. Също така е добре за растението, когато в помещението има доста висока влажност на въздуха. В допълнение към редовното поливане трябва често да поръсвате с вода крилатото цвете.

Това е един от малкото видове домашни цветя, които харесват сянка. Когато цъфти - белите цветя могат да украсяват растението до няколко месеца. Крилатите цветя принадлежат към групата растения, които пречистват въздуха. Така те ще бъдат идеални за спалня и всекидневна.

Къдрава пеперомия

Цветя, принадлежащи към видовете, които обичат сянка, са идеални за начинаещи градинари. Пеперомите са малки, а основните им орнаменти са набръчкани, яйцевидни или сърцевидни, силно лъскави листа с ясно изразени жилки. За правилното им развитие е достатъчно полусенчеста позиция и влажен субстрат (не понасят оставащата вода в саксията).

Драцена

Друго саксийно цвете, което обича тъмни места, е драцената. Можете да го поставите на пълна сянка, но в същото време да го поддържате постоянно влажен. Препоръчително е листата да се освежават често с влажна кърпа.

Внимание! Изключение е ароматната драцена, която трябва да бъде поставена на място с постоянен достъп на светлина.

Това са най-лесните за отглеждане цветя за дома

Аспидистра

Тъмно, но хладно място също е подходящо за аспидистрата. Това е растение с относително ниски изисквания и висока издръжливост. Може да издържи дори изключително трудни условия. Трябва да се полива умерено, но когато е изложена на течение - бързо ще се влоши. Аспидистра е най-доброто растение за отглеждане в саксия с уплътнена почва. Затова е добре да го засадите в тясна саксия.

Монстера

Със сигурност сте чували за това растение повече от веднъж. Монстерата може да нарасне до 2,5 м височина, а листата й често достигат диаметър до 60см. В природата е пълзящо растение, но в домашни условия расте в саксии. Идеалното място за монстера е на около 3 метра от прозореца, където има ярка, разсеяна светлина. Поливайте го веднъж седмично и избърсвайте праха от листата му поне веднъж месечно. Растението не се нуждае от специални грижи. Трябва само да се засажда редовно. Младите монстери го изискват веднъж годишно, малко по-възрастните по-рядко: веднъж на две или три години.

Съветът на майстор Уайт: Ако забележите дупки в листата на монстерата, това означава, че е изложена на твърде много слънце, докато намаляването на листата е резултат от твърде малко слънчева светлина.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес