Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветето, което всяка домакиня трябва да има в дома си

09 юли 2023, 17:13 часа

Всяка домакиня задължително трябва да има едно цвете  в дома си. То е лесно за отглеждане у дома, тъй като изисква малко грижи и понася добре суша и сянка.

Цветето, което всяка домакиня трябва да има в дома си 

Но не само заради красотата и непретенциозността си, сансевиерията заслужава място във вашия дом. Освен това има много полезни свойства, които имат благоприятен ефект върху човешкото здраве и благосъстояние.

Сансевиерията се нарича още тъщин език, змийска опашка или африкански меч. Това цвете има дебели и прави листа в различни цветове и шарки.

Цветето, което още сега трябва да изхвърлите от дома си

Какви са ползите за здравето от сансевиерия?

Това растение може да пречиства въздуха от различни бактерии, вредни изпарения от бои и други химикали, както и да абсорбира радиацията от домакинските уреди. Сансевиерията също произвежда много кислород, особено през нощта, което допринася за по-добър сън и по-добра мозъчна дейност.

Според китайските вярвания сансевиерията също има способността да абсорбира цялата негативна енергия в къщата и да привлича късмет и просперитет. Това растение символизира мъдрост, сила и дълголетие. Затова често се подарява за специални поводи.

Цветето, което цъфти цяло лято и се вкоренява дори в най-бедната почва

Как да се грижим за сансевиерията?

Сансевиерията е растение, което не се нуждае от специални грижи. Вирее добре както на слънчево място, така и на полусянка. Не трябва да го поставяте саксията с нея на пряка слънчева светлина, тъй като това може да причини изгаряния по листата. Също така не се препоръчва да пресаждате сансевиерия повече от веднъж на 2-3 години.

Това цвете трябва да се полива умерено, без да се наводнява почвата. Най-добре е да изчакате, докато горният почвен слой изсъхне, преди да полеете растението.

През зимата поливането трябва да се намали до минимум. Също така не пръскайте листата на сансевиерията, тъй като това може да доведе до гниене и оцветяване.

Сложете това цвете на перваза на прозореца и хлебарките ще изчезнат от дома ви

Това цвете може да се подхранва веднъж месечно през вегетационния период със слаб разтвор на сложни торове за декоративно-листни растения. През зимата подхранването не е необходимо.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес