Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудните ползи от живовляка за цялото здраве

10 януари 2022, 09:35 часа

Живовлякът, смятан за бурен, е билка, която се среща навсякъде у нас, а един от често срещаните видове, чиито цветове децата използват като стрелички за игра, е теснолистният живовляк. Друг популярен вид у нас е широколистният живовляк.

Чаят от тази билка лекува бързо белия дроб

Широколистният е богат на витамини, танини, минерали, флавоноиди, лимонена киселина, ензими и спомага лечението на много неща, като нервната, храносмилателната, отделителната, половата, дихателната системи. Той е много полезен за лечение на черния дроб, навяхвания, натъртвания, кожни заболявания и ужилвания от насекоми, ставни заболявания, повърхностни рани и изгаряния, кашлица, гастрит и др.

Тъй като е страхотно противовъзпалително и обезболяващо, жабуренето с отвара от живовляк помага при гингивит, парадонтит и друго проблеми със зъбите. Билката, също така, е ефикасен лек при възпалени лигавици.

Как се прилага билката живовляк?

Използват се листата на растението, които се берат по време на цъфтеж, като могат да се използват както изсушени, така и пресни и от тях се прави чай.

Една супена лъжица листа се заливат с 250 мл. вряла вода и се оставя да престои 10-ина минути, като от нея пиете по 1 чаша на ден.

За повърхностни рани, гной и ставни болки за лечение се използват лапи от живоляк от счуканите листа от билката.

Домашният сироп от тази билка лекува всяко възпаление

Компресите с отвара от живовляк имат ефикасно действие при конюнктивит и за успокояване на кожни заболявания и рани.

За лечение на стомашни и дихателни проблеми се използва сокът от живовляк.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес