Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешки пивовари приготвят специална бира за папа Франциск

01 септември 2017, 15:45 часа

Пивовари от чешката компания Budjovick Budvar („Будейовицки будвар”) в град Ческе Будейовице на 5 септември ще сварят нова бира като дар за папа Франциск, съобщи на чешката телеграфна агенция прес секретарят на местната епархия Мирослав Бина.

Бина поясни, че към варенето на бира ще се пристъпи след тържествена литургия, а когато напитката е готова, ще бъде осветена от будейовицкия епископ Властимил Крочил.

„Като израз на уважение пивоварите ще подарят на светия отец 122 бутилки светло пиво, благословено от епископа. Бирата ще отлежи 90 дни, след което епископът и заместник-директорът на пивоварната ще предадат цялата партида на папа Франциск”, уточни Бина.

Той изтъкна, че инициативата на будейовицките пивовари е одобрена от посолството на Чехия при Светия престол.

„За нас това е много престижно”, каза представителя на „Будейовицки будвар” Петер Замец. „Нашата бира ще замине за пръв път за Ватикана”. Пововарят подчерта, че „папската партида” бира няма да бъде пуската в свободна продажба, информира БГНЕС.

Очаква се партидата от 122 бутилки да бъде предадена на папа Франциск в средата на декември, когато представители на Ческе Будейовице ще посетят Ватикана.„Будейовицки будвар” е държавна компания, а продукцията й се изнася в 77 държави.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес