Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюти тенденции: 6 начина, по които водораслите помагат на кожата

06 юни 2022, 13:12 часа

Водораслите са източник на протеини, незаменими аминокиселини, мастни киселини, въглехидрати, витамини и минерали и фибри, както и витамини A, C, D, E, F, K, PP и всички витамини от група В. Те са най-старият вид фотосинтезиращи организми, представени от едноклетъчни или многоклетъчни организми.

Водораслите обикновено се класифицират според пигмента, който произвеждат - кафяви, червени, зелени и синьо-зелени.

Защо се използват в козметиката?

Когато се прилагат върху кожата, екстрактите от водорасли са в състояние да рестартират метаболитните процеси в тялото и да регенерират клетките. И тъй като минералният състав на водораслите е подобен на състава на човешката кръвна плазма, те се усвояват много добре от организма.

Суха кожа и напукани пети - какво ги причинява

Полезни свойства на водораслите

Основните полезни свойства на тези организми, когато се добавят към козметични продукти, са следните:

• водораслите подхранват кожата с витамини, минерали, мастни киселини и аминокиселини, необходими за възстановяване на защитната бариера на кожата. Това предпазва кожата от увреждане.

• водораслите имат противовъзпалителен и антибактериален ефект. Подходящи са за използване при раздразнение и проблемна кожа.

• чудесно хидратират, възстановяват еластичността и плътността на кожата. Идеални са за суха кожа.

• антиоксидантна защита предпазва от негативните ефекти на слънчевите лъчи.

• водораслите ускоряват регенерацията на кожните клетките и подобряват възстановяването на кожата.

• изсветляват пигментни петна чрез забавяне синтеза на меланин.

• нормализират дейността на мастните жлези, което ги прави подходящи за мазна кожа.

• лимфодренажният ефект премахва излишната течност от кожата и намаляване на отока.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Кои водорасли се използват в козметиката?

Спирулината е най-богатият източник на естествен каротин, антиоксиданти и други каротеноиди. Перфектно тонизира и подхранва кожата, подобрява тонуса, регулира производството на себум.

Хлорелата снабдява клетките с енергия, има положителен ефект върху епидермиса, стимулира образуването на нови кръвоносни капиляри. В същото време насърчава производството на колаген и като цяло активно регенерира кожата.

Водораслите ламинария са богати на минерали. Действат тонизиращо, имат противовъзпалителен ефект и правят кожата здрава и красива. Често се използват в антицелулитни козметични продукти.

Фукус водораслите се отличават със съдържание на йод, витамини, аминокиселини, растителни хормони и микроелементи. Изглаждат бръчките и запазва младостта на кожата като цяло. Благодарение на дренажната способност, също имат антицелулитен ефект.

Червените водорасли се използват за минерализиране, овлажняване и почистване на кожата. Това са най-популярните и ефективни водорасли.

Естествените активни съставки на водораслите са идентични с тези, които изграждат клетките на кожата, като аминокиселини, микроелементи, витамини и минерали. Благодарение на това кожата получава мощно подхранване, като лесно усвоява необходимите й вещества. Не се колебайте да потърсите водораслите в състава на козметичните продукти. Бъдете сигурни, че ще получите отличен ефект!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес