Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Букетът ще издържи 3 седмици, ако сложите това във водата

04 април 2024, 10:20 часа

Красивият букет във ваза винаги е идеалното допълнение към интериора на дома, но цветята са склонни да увяхват бързо и има един трик, който може да удължи живота им.

Топ трик за запазване свежестта на букета за 3 седмици

Експертът Дейвид Дениър споделя, че обикновената белина, която използваме за дезинфекция и избелване, наистина може да помогне на цветята да издържат възможно най-дълго.

За да издържат цветята ви по-дълго, просто добавете 1/4 чаена лъжичка белина на литър вода във вазата.

Мястото, на което никога да не оставяме букети от свежи цветя

Според Дениър белината предотвратява развитието на вредни бактерии, които след денонощие правят водата мътна, а ако се чува и неприятна миризма, то това е пряк признак за развитие на бактерии.

Белината е сравнително евтин продукт и ако я използвате вкъщи или за избелване на прането си, това домашно лекарство може да ви помогне да запазите цветята свежи до три седмици.

Белината е мощен окислител, така че ефективно стерилизира водата във вазата, предотвратявайки развитието на микроби, които могат да причинят гниене и увяхване на цветята. Помага за поддържане на прозрачността и свежестта на водата, създавайки оптимална среда за цветята.

Освен това е много важно редовно да сменяте водата и да подрежете стъблата на цветята, за да имат по-добра възможност да абсорбират вода и хранителни вещества.

Други средства за удължаване свежестта на цветята

Един от най-популярните народни начини за удължаване живота на цветята е добавянето на таблетка аспирин във водата. Този продукт помага за неутрализиране на водата и я прави по-благоприятна за цветята.

Оцет и захар - този метод включва добавяне на смес от оцет и захар към вода в съотношение 2:1. Оцетът убива бактериите във водата, а захарта подхранва цветята.

Мед или сироп - във водата добавете малко мед или няколко капки меден сироп. Това ще служи като източник на храна за цветята.

Също така, за да запазите свежестта на букета за по-дълго, следвайте следните препоръки:

  • Когато избирате цветя, обърнете внимание на тяхната свежест. Венчелистчетата трябва да са твърди и без признаци на увяхване или тъмни петна.
  • Отрежете стъблата под вода. Това ще попречи на въздуха да проникне вътре в съдовете на стъблото, подобрявайки абсорбцията на влага.
  • Напълнете вазата с прясна вода и я сменяйте всеки ден или по-често, когато стане мътна. Това ще помогне за предотвратяване на бактерии, които могат да блокират каналите в стъблата и да ускорят увяхването.
  • Отстранете листата от стъблата, които ще бъдат потопени във вода, за да се предотврати гниене.
  • Защитете цветята от ултравиолетовите лъчи, за да избегнете прегряване и ускорено увяхване.

Какво да правим, когато свежите цветя вече не са толкова свежи

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес