Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасни ли са естествените средства за разреждане на кръвта

31 юли 2024, 09:37 часа

Лекарствата за разреждане на кръвта са сред най-често използваните днес. Те се използват за предотвратяване на запушвания в кръвоносните съдове, които причиняват инфаркти, инсулти или други сериозни здравословни проблеми.

Още: Учени разкриха: Честотата на изхождане влияе на здравето ни

Данните показват, че хората могат да използват много естествени вещества, храни и добавки, които разреждат кръвта. Тези вещества обаче не трябва да се използват като заместител на лекарства срещу запушване на кръвоносните съдове.

Чесън

Някои проучвания са установили, че чесънът има умерена инхибираща роля в агрегацията на тромбоцитите, които проправят пътя за съсирването на кръвта. Други проучвания са установили, че чесънът няма ефект върху разреждането на кръвта, ако не е придружен от медикаменти, препоръчвани за този проблем.

Риба и рибено масло

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които разреждат кръвта. Тези мастни киселини служат като разредители на кръвта, предотвратявайки образуването на вещества, които блокират кръвообращението. Богати източници на омега-3 са треска, сьомга, сардини, риба тон и скумрия.

Добавките с рибено масло се предлагат под формата на капсули или течна форма, а дозите варират според производителя. Изследванията подкрепят препоръките за консумация на 0,5 до 1,8 грама мастни киселини на ден за намаляване на риска от коронарна болест. Това количество е еквивалентно на 2 порции риба на седмица.

Витамин Е

Витамин Е предотвратява съсирването на кръвта. Лабораторните изследвания показват, че способността за разреждане на кръвта на този витамин варира в зависимост от консумираната доза. Витамин Е се намира в няколко храни, включително пълнозърнести храни, бадемово масло, слънчогледово масло, яйчен белтък, семена, ядки и др.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди ролята на витамин Е като естествен разредител на кръвта и да се определят препоръчителните дози.

Билки, съдържащи кумарин

Кумаринът е естествено химично вещество, намиращо се в много растения. Използва се в лекарства за разреждане на кръвта. Досега учените са открили цели 3400 различни разновидности на кумарин в растения, бактерии и други.

Само някои обаче имат разреждащ кръвта ефект. Освен това много хора вярват, че растенията, съдържащи кумарин, имат подобен ефект на лекарствата за разреждане на кръвта. Това не е вярно. Всъщност няма достатъчно данни в подкрепа на идеята за използването на тези билки като безопасни алтернативи на разреждащите кръвта лекарства.

Много лекари обаче препоръчват на хората, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта, да избягват билки, богати на кумарин, като лайка, анасон, червена детелина, магданоз и женско биле.

Още: Нощното изпотяване: Симптом на скрити медицински проблеми

ВНИМАНИЕ!

Лекарствата, добавките и начина на хранене трябва винаги да се консултират с лекар, за да се предотвратят странични ефекти от нежелано взаимодействие с медикаменти за разреждане на кръвта. Не заменяйте лекарствата с природни продукти без предварителна консултация с лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес