Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алергия към гел лак: какво да правя?

13 май 2024, 17:11 часа

Не е тайна, че дълготрайното покритие на ноктите с гел лак е получило признание по целия свят, тъй като такъв маникюр е много издръжлив и много удобен за носене. Въпреки това, след като посетят маникюрист, някои момичета изпитват неприятни прояви на алергична реакция.

Алергия към гел лак: какво е това?

На първо място е необходимо да се определи каква е алергичната реакция и защо може да възникне върху покритието на ноктите.

Може би някога сте чували, че някой ваш познат е алергичен към определена марка гел лак - най-често производителят получава лоша репутация заради отрицателни отзиви. Въпреки това, не трябва да правите прибързани заключения и да поставите тази марка в „черния списък“. Тъй като алергичната реакция се причинява от индивидуалните характеристики на тялото, ако едно момиче изпитва проблем, това не означава, че алергиите ще се развият при всички клиенти на майстора.

Какви са рисковете от гел лака за нокти?

Как се проявява алергията към гел лак?

Ако клиентите са алергични към гел лак, те изпитват зачервяване на кутикулата и страничните ръбове, както и дразнене, напукване и лющене на горните слоеве на кожата. Причините за имунен отговор при контакт с материала могат да бъдат химическите компоненти и олигомери, които съставляват гел-лака, както и изтекъл срок на годност и нарушаване на правилата за съхранение на продукта.

Използването на нискокачествени гел материали увеличава риска от негативна реакция към гел лак. Освен това, за да осигури дълготраен завършек, маникюристът трябва да използва много различни продукти, включително основа и обезмаслител, топ лак, които също могат да причинят алергии, тъй като влизат в пряк контакт с нокътната плочка и често попадат върху кожата.

Звездите масово отказват гел лака - 5 причини да направите същото

Има изход, или какво е дип маникюр

Трябва да се разбере, че всеки гел лак е преди всичко олигомерен филмообразуващ, който се втвърдява под въздействието на ултравиолетово лъчение в UV/LED лампа. Има отделна категория хора, които имат чувствителни нокътни плочки и предразположеност към алергични реакции. Такива клиенти обикновено не са подходящи за материали на базата на олигомери, но за да не се лишават от удоволствието да имат красив и дълготраен маникюр, трябва да обърнат внимание на иновативен метод за покритие на ноктите - дип система.

Дип системите са истинско спасение за хора с алергична реакция към гел лакове. Това са специални адхезивни системи на базата на медицинско лепило и цианоакрилат на прах, които са безопасни и хипоалергенни за ноктите. Те могат да се използват не само от страдащите от алергии, но и от тези, които искат да възстановят ноктите си след лош опит с гел лак - например след посещение на начинаещ или неопитен маникюрист.

Как работи?

За да използвате дип системата у дома, трябва да нанесете основния слой, след което да потопите пръста си в буркан със сух гел лак - дип пудра. След това завършете втората стъпка - нанесете активатора и, ако е необходимо, допълнителни слоеве пудра, за да постигнете по-ярък и по-изразен ефект. В края на процедурата трябва да покриете ноктите си със специален дълбок топ. В резултат на извършване на маникюр с прах, ноктите ви стават здрави и най-важното е, че покритието ще издържи няколко седмици.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес