Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако установите това, значи трябва да изхвърлите парфюма си

05 ноември 2021, 07:55 часа

Огромната колекция от парфюми за мнозина е хоби или дори повод за гордост. Междувременно не забравяйте, че с течение на времето парфюмите могат да загубят свойствата си и ароматът им се променя.

Важно е да знаете как един парфюм може да загуби качествата си и по какви признаци може да бъде разпознат.

Защо парфюмът се е развалил

Такава неприятна ситуация може да се случи по редица причини. В някои случаи това се влияе от химическата формула или дори от опаковката на продукта. Експертите казват, че парфюмите с по-тежки базови нотки издържат много по-дълго от тези с първоначално лек аромат.

Какъв човек сте според парфюма си

Има парфюми, които постепенно се подобряват, дори се сравняват с вината. Междувременно и те могат да се развалят. Ако забележите някакви странности в любимия си аромат, обърнете внимание на срока на годност. При нанасяне върху кожата този парфюм може да предизвика алергична реакция или други неприятни последици.

3 знака, че парфюмът ви се е развалил

Първо, проверете аромата, особено за парфюми, които са на рафта от много години. Ако се появи неприятна миризма, продуктът трябва да се изхвърли. Такива промени се дължат на факта, че много парфюми съдържат растителни масла, веднага щом срокът им на годност приключи, се появява неприятна миризма. В скъпите парфюми няма такъв компонент, така че срокът им на годност е много по-дълъг. Ако все още се съмнявате дали миризмата се е променила, сравнете с тази на витрината.

Вторият признак за разваляне на продукта е промяна във външния вид. Вижте, може би цветът на течността, нейната плътност се е променила. Ако пренебрегнете този факт, след нанасяне могат да останат следи върху дрехите и кожата може да бъде увредена. Някои парфюми съдържат голям процент етилен, той се изпарява и течността губи аромата си.

Третият симптом, най-очевидният, е срокът на годност. Всички опаковки имат срок на годност на продукта. Тази дата е доста произволна, парфюмът може да се съхранява много по-дълго, но също така трябва да се ръководите от него.

Ако не виждате дата на изтичане, намерете партидния код. На него можете също да проследите цялата информация. Кодът може да съдържа само цифри, а може да съдържа и букви. Има специални приложения за получаване на такава информация.

Искате ли да удължите срока на годност на вашия парфюм?

Контролирайте стайната температура. Не трябва да се колебае драстично. Влажността и температурата на въздуха са основните показатели, които влияят на състава на парфюма и могат да го нарушат.

Най-добре е да държите любимите си аромати на рафт в гардероба си. Така че да не се влияе от светлина и топлина. Също така не трябва да експериментирате и да наливате парфюм в други бутилки. По-добре са в бутилката, в която са били по време на покупката. Основното е, че контейнерът е херметически затворен и продуктът не се изпарява.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес