Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сложим гореща храна в хладилника - ето какво ще се случи

26 юни 2024, 23:45 часа

Всички обичаме да се наслаждаваме на домашно приготвените ястия, които сме сътворили с любов и старание. Но след кулинарното удоволствие идва и предизвикателството как да съхраним правилно храната. Очевидно е, че хладилникът е идеалното място за това. Но възниква въпросът: трябва ли да изчакаме храната да изстине преди да я поставим в хладилника? Това е от изключителна важност, тъй като в противен случай може да повредим хладилника си и да допринесем за развитието на вредни бактерии в храната.

Защо да не слагате гореща храна в хладилника?

В нашето забързано ежедневие често се случва да готвим вечер и да трябва да прибираме храната. Повечето хора изчакват ястието да се охлади преди да го сложат в хладилника. Но понякога сме изкушени да сложим горещото блюдо директно вътре, което с времето може да доведе до повреда на уреда.

Правила за съхранение на храна в хладилника през лятото: много домакини не ги знаят

Ако вашият хладилник разполага с функция за бързо охлаждане, като например No Frost или GRUB, можете спокойно да слагате и горещи ястия в него. За съжаление, тези модели са все още доста скъпи и не всеки може да си ги позволи. Затова за повечето хора е препоръчително да не слагат гореща храна в хладилника.

хладилник

Когато купувате хладилник, е важно да проверите дали има такава функция и да прочетете инструкциите за употреба. Ако вашият хладилник не разполага с тази умна функция, ето какви проблеми може да възникнат:

  • Хладилникът може да започне да се размразява
  • Може да се появят проблеми с компресора
  • Увеличаване на сметките за електричество
  • Хладилникът ще работи по-усилено и ще се амортизира по-бързо
  • Продуктите могат да се развалят поради образуването на конденз

Какви са последствията от поставянето на гореща храна в хладилника?

Основната причина за тази препоръка е свързана с охладителната система на хладилника, която обикновено работи с фреон. При нормални условия хладилникът работи само 10-15% от времето. Но когато поставяте гореща храна вътре, той трябва да работи много по-интензивно, за да поддържа желаната температура, което значително съкращава неговия живот.

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

Освен това, горещата храна причинява кондензация по вътрешните стени на хладилника, което нарушава нормалната му работа и претоварва двигателя. Това води до по-бързо износване на уреда и увеличава вероятността от повреди.

Изводът от всичко това е, че преди да приберете храната в хладилника, трябва да я оставите да изстине до стайна температура, за да избегнете повреда на уреда. Оптималната температура на ястията трябва да бъде между 30-35 °C. Спазвайки тази препоръка, ще удължите експлоатационния живот на хладилника и ще осигурите безопасност за вашите храни.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес